Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V regióne Trnavy a Piešťan začne premávať sedem nových autobusov

Na snímke nové autobusy pre MHD spoločnosti Arriva, ktorá prevádzkuje službu počas slávnostného odovzdania v Trnave v stredu 7. júla 2021. FOTO TASR - Lukáš Grinaj Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Podľa slov generálneho riaditeľa Arriva Trnava Petra Nemca ide o prvú etapu výmeny autobusov. Ďalšie dodávky očakávajú v nasledujúcich troch mesiacoch.

Trnava 10. novembra (TASR) – Sedem nízkopodlažných tyrkysových autobusov, ktoré budú nasadené na prímestských linkách regiónu Trnavy a Piešťan, uviedli v stredu do prevádzky Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a prepravná spoločnosť Arriva. Cestujúcim prinášajú moderné, ekologickejšie a bezpečnejšie cestovanie a podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča sú výzvou vymeniť individuálnu prepravu za prímestskú dopravu.

Zo siedmich vozidiel sú štyri autobusy s dĺžkou 10,8 metra a kapacitou 37 miest na sedenie a tri 12-metrové autobusy pre 45 sediacich pasažierov. Nástup a výstup je vďaka nízkopodlažnosti pre imobilných cestujúcich či mamičky s kočíkmi jednoduchší. "Modernizujeme verejnú dopravu, aby sme verejnosti poskytli plnohodnotné služby," povedal Viskupič na margo nákupu.

Podľa slov generálneho riaditeľa Arriva Trnava Petra Nemca ide o prvú etapu výmeny autobusov. Ďalšie dodávky očakávajú v nasledujúcich troch mesiacoch. Na zadováženie bolo vynaložených viac ako 1,2 milióna eur, z nich 85 percent poskytol Integrovaný regionálny operačný program, piatimi percentami sa podieľal štát a desiatimi spoločnosť. Autobusy sú klimatizované, majú wifi, USB nabíjačky pre cestujúcich a interné i externé kamery.

Arriva Trnava zabezpečuje, ako doplnil Nemec, prímestskú prepravu v TTSK 195 autobusmi, z ktorých je aktuálne 11 nízkopodlažných. "Nové autobusy sú prvé, v ktorých je najnovší odbavovací systém, majú tiež sklenú zábranu medzi vodičom a cestujúcimi na minimalizovanie osobného kontaktu pri výdaji cestovných lístkov," uviedol. Verejná doprava dokáže podľa neho konkurovať individuálnej a motivovať cestujúcich k jej využívaniu, ak je pohodlná, bezpečná a spoľahlivá. "Kvalitne poskytované služby vrátane modernizácie vozidlového parku zvyšujú komfort nielen cestujúcich, ale aj vodičov. Pre cestujúcich v Trnavskom kraji sme pristúpili k obnove vozidlového parku, aby zvýšené nároky na verejnú osobnú dopravu, ktoré si vyžadujú investície a modernizáciu, priniesli rozvoj verejnej dopravy a zvyšovanie kvality poskytovaných služieb v regióne," povedal Nemec.

Ambíciou TTSK je podľa Viskupiča prispieť k postupnej obnove tretiny vozového parku dopravcu Arriva Trnava, aby komfort cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave naďalej rástol.