Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Regióny

V rieke tečúcej cez Revúcu našli vaňu, detský kočík, ale aj pneumatiky

Čistením rieky Zdychavky v Revúcej. Foto: TASR/Ján Siman

Čistením rieky Zdychavky s deťmi a dobrovoľníkmi si pracovníci Národného parku Muránska planina a samosprávy Revúcej pripomínajú blížiaci sa Deň zeme.

Revúca 20. apríla (TASR) - Detský kočík, československú zástavu, pneumatiky všetkých druhov a ďalší odpad vyzbieralo dnes niekoľko desiatok detí a dospelých z Revúcej z rieky Zdychavky. Hoci riečka preteká katastrami len troch obcí, každý rok z nej vyberú množstvo odpadu. Podľa Jany Smidtovej zo správy Národného parku Muránska planina dnes nazbierali približne 200 vriec. Čistením rieky s deťmi a dobrovoľníkmi si pripomínajú blížiaci sa Deň zeme.

Čistenie Zdychavky zorganizovali pracovníci Národného parku Muránska planina a samospráva Revúcej. Svojich zástupcov do vody vyslali všetky tri mestské základné školy, pridala sa aj špeciálna základná škola a stredoškoláci. Medzi dospelými sa však našlo len niekoľko dobrovoľníkov z radov miestnych environmentalistov. Jana Smidtová z Národného parku Muránska planina sa deťom najskôr snažila vysvetliť, prečo je čistenie rieky nevyhnutné. "Viem, že väčšina z vás, ktorí budú dnes rieku čistiť, do nej odpad nehádže. Napriek tomu je plná odpadkov, ktoré tam nahádzali ľudia. Hoci je to pomerne malá riečka, z pohľadu ochrany prírody je veľmi významná. Žije v nej mnoho zvláštnych živočíchov, ktoré často ani nevidíme. Navyše je prítokom ešte významnejšej rieky Muránky," povedala Smidtová.

Tu bude player

Rieka Zdychavka preteká cez územia troch obcí. Pramení v Zdychave, tečie cez Revúčku a do Muránky sa vlieva v Revúcej. "Pri čistení rieky spolupracuje naplno aj samospráva. Cez firmu, ktorá v meste likviduje komunálny odpad, sme zariadili likvidáciu vyzbieraných vriec z rieky. Na akcii sa podieľali predovšetkým deti. Pre ne je to environmentálna výchova, no zároveň ich nemôžeme nechať zbierať odpad, na ktorý nemajú dosť síl, alebo by ich mohol poraniť. V takom prípade pomáhali nielen pracovníci Muránskej planiny, ale aj ľudia, ktorých mesto zamestnáva na aktivačných prácach," doplnil Ján Profant z odboru životného prostredia v Revúcej.

Čistením Zdychavky si v Revúcej pripomínajú Deň zeme už od roku 2004. Tento rok vyčistili takmer trojkilometrový úsek. Odpadu zbavili riečku od jej ústia do Muránky až po mestskú časť Revúčka. V toku sa pravidelne objavuje aj biologicky odpad, ako uhynuté domáce zvieratá či zvyšky zo zabíjačiek. Tie však mesto likviduje v osobitnom režime cez kafilériu.