Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Rimavskej Sobote otvorili výstavu venovanú výročiu založenia GMM

Na snímke krčah a džbány, výrobky gemersko-malohontských hrnčiarov, zo zbierok Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, archívne foto. Foto: TASR - Branislav Caban

Návštevníkom predstaví jednotlivé zbierkové fondy i historické predmety, ktoré v múzeu pribudli v poslednom desaťročí.

Rimavská Sobota 8. septembra (TASR) – V priestoroch Gemersko-malohontského múzea (GMM) bola vo štvrtok popoludní pri príležitosti 140. výročia založenia múzea slávnostne otvorená nová výstava. Návštevníkom predstaví jednotlivé zbierkové fondy i historické predmety, ktoré v múzeu pribudli v poslednom desaťročí. Výstava bude pre verejnosť prístupná do konca marca 2023. TASR o tom informoval vedúci vedecko-odborného oddelenia múzea Alexander Botoš.

Výstava s názvom Najnovšie a zreštaurované zbierkové predmety Gemersko-malohontského múzea je podľa jednotlivých zbierkových fondov rozdelená na niekoľko celkov. Návštevníkom predstaví napríklad vzácne zafíry z Hajnáčky, kamenný svorník objavený v priestoroch zaniknutého paulínskeho kláštora v Slavci, súbor historickej potápačskej techniky Petra Ferdinandyho z Revúcej či zreštaurovanú zbierku 12 komédií od antického autora Aristofanesa, ktorá bola vydaná v roku 1532.

V rámci výstavy pribudla na nádvorí múzea aj pop-up výstava približujúca históriu GMM a formovanie jednotlivých zbierkových fondov. Súčasťou výstavy sú tiež viaceré predmety, ktoré boli v uplynulých rokoch podrobené reštaurátorským a konzervátorským zásahom.

"Prezentované tak budú zbierkové predmety, ktorých fyzický stav bol veľmi nepriaznivý, hrozil im postupný zánik a vďaka fundovaným zásahom reštaurátorov a konzervátorov získali tieto zbierkové predmety druhý život a stali sa perlou jednotlivých zbierkových fondov," dodal Botoš.

V súvislosti s jubilejným výročím svojho založenia múzeum počas septembra pripravilo i ďalšie sprievodné podujatia. V rámci prezentačnej aktivity Predmet mesiaca vystaví v najbližších týždňoch aj originálne ručne písané Stanovy Gemersko-malohontského muzeálneho spolku z roku 1883.

GMM bolo založené 3. septembra 1882, keď v budove pôvodne delostreleckých kasární zorganizoval profesor biológie a neskôr prvý riaditeľ múzea Ján Fábry Umelecko-archeologickú výstavu Gemerskej župy. Múzeum sa od svojho založenia venuje dokumentovaniu a zachovávaniu prírodného a kultúrneho dedičstva Gemera-Malohontu. Vo svojom fonde v súčasnosti eviduje viac ako 106.000 zbierkových predmetov.