Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

V Rožňave sa koná konferencia zameraná na gotické kostoly na Gemeri

Na archívnej snímke evanjelický kostol v obci Kraskovo v okrese Rimavská Sobota. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Na medzinárodnej konferencii vystúpia počas dvoch dní domáci i zahraniční odborníci na stredoveké sakrálne dedičstvo, pamiatkovú obnovu či históriu.

Rožňava 25. augusta (TASR) - V priestoroch historickej radnice v Rožňave sa vo štvrtok začína dvojdňová medzinárodná konferencia zameraná na gotické kostoly na Gemeri. Jej súčasťou bude i exkurzia po pamiatkach mesta či návšteva kostolov Štítnického okruhu. TASR o tom za občianske združenie Gotická cesta informoval Peter Palgut.

Na medzinárodnej konferencii vystúpia počas dvoch dní domáci i zahraniční odborníci na stredoveké sakrálne dedičstvo, pamiatkovú obnovu či históriu. Hovoriť budú o výskumoch, architektúre i dejinách gotických kostolov na Gemeri.

"Súčasťou bohatého sprievodného programu sú v piatok (26. 8.) poobede aj exkurzie po pamiatkach Rožňavy. V sobotu (27. 8.) organizujeme autobusovú exkurziu po Štítnickom okruhu Gotickej cesty, podľa programu primárne pre prednášajúcich. Počas konferencie sa však bude možné prihlásiť na neobsadené miesta, prípadne nasledovať autobus individuálnou dopravou," dodal Palgut.

V gemersko-malohontskom regióne sa dodnes zachovalo vyše 20 historických kostolov so stredovekými nástennými maľbami, rozdelené sú do Rožňavského, Štítnického, Jelšavského a Rimavského okruhu. Evanjelické chrámy v Rimavskom Brezove, Rimavskej Bani, Kraskove, Kyjaticiach, Kameňanoch, Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach a katolícke kostoly v Chyžnom, Rákoši, Šiveticiach a Plešivci získali tento rok značku Európske dedičstvo.