Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Rožňave získali cenu primátora ľudia, ktorí pomáhajú Ukrajincom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Cenu primátora mesta Rožňava získali traja jednotlivci a tri kolektívy.

Rožňava 3. februára (TASR) - Na slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Rožňave vo štvrtok (2. 2.) odovzdali najvyššie mestské ocenenia. Cenu primátora mesta získali tri osobnosti a tri kolektívy, medzi nimi aj organizácie či jednotlivci pomáhajúci odídencom z Ukrajiny. Čestné občianstvo mesta získali rodáci z Rožňavy Agnesa Búřilová a Vladimír Oravský.

"Laureáti svojím úsilím konali tak, aby sa plody ich práce natrvalo zapísali do povedomia mesta, Slovenska či zahraničia. Svojou odbornosťou, zanietenosťou a ľudskosťou odovzdávajú veľké posolstvo nám, ako i budúcim generáciám," uviedol primátor Rožňavy Michal Domik v úvode slávnostného odovzdávania mestských ocenení.

Cenu primátora mesta Rožňava získali traja jednotlivci a tri kolektívy. Za pomoc odídencom z Ukrajiny boli ocenení Slovenský Červený kríž územný spolok Rožňava, Apoštolská cirkev na Slovensku, zbor Rožňava a terénny sociálny pracovník mesta Marek Koltáš. Primátor ocenil aj Rožňavský mládežnícky parlament či Mareka Kmeťa za dlhoročnú prácu v oblasti školstva. Cenu primátora mesta Rožňava si prevzala aj kronikárka mesta Erika Švedová, ktorá v súťaži Slovenská kronika získala mimoriadnu cenu za kroniku o priebehu ochorenia COVID-19 v regióne.

Na slávnostnom podujatí boli odovzdávané aj Ceny mesta Rožňava. Získali ju reštaurátor Alexander Koreň, zakladateľ Divadla rozprávok-Meseszínház v Rožňave Ádám Badin a za rozvoj stolného tenisu v meste Zoltán Gallo. Čestné občianstvo mesta získali dvaja významní rodáci z Rožňavy, a to niekdajšia reprezentantka v krasokorčuľovaní a trénerka Agnesa Búřilová a švédsky spisovateľ, dramatik a režisér Vladimír Oravský. Ocenení boli tiež najúspešnejší športovci a športové kolektívy za rok 2022.

Odovzdávanie najvyšších mestských ocenení v Rožňave sa každoročne koná začiatkom februára pri príležitosti výročia prvej písomnej zmienky o meste. Tou je listina kráľa Ondreja III. z 3. februára 1291, uložená je v archíve rímskokatolíckej cirkvi Biskupstva Rožňava.