Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

V rožňavskej radnici vystavujú diela výtvarníčky Eszter Pósch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Eszter Pósch sa v oblasti umenia vzdelávala v ateliéri Istvána Szőnyiho, neskôr ju prijali na Vysokú školu výtvarných umení v Budapešti.

Rožňava 8. februára (TASR) – Vo výstavných sieňach radnice v Rožňave vystavujú pri príležitosti osláv Dní mesta Rožňava diela výtvarníčky Eszter Pósch. Ako TASR za organizátorov informovala Eva Tományová, výstava potrvá do 15. apríla.

"Výstava Eszter Pósch je jedným zo série podujatí k ucteniu si pamiatky významnej rožňavskej rodiny a osobností. Časť výstavy je venovaná memorabíliám rodiny Póschovcov," priblížila Tományová.

Eszter Pósch sa narodila v Rožňave v roku 1911 ako piate dieťa Józsefa Póscha a Erzsébet Stech. József Pósch bol váženým občanom mesta, advokátom a v rokoch 1908 až 1923 starostom mesta Rožňava. Samospráva si ho v tomto roku, ako doteraz jediného z doterajších starostov a primátorov mesta, uctila udelením titulu Čestný občan Rožňavy in memoriam.

Eszter Pósch sa v oblasti umenia vzdelávala v ateliéri Istvána Szőnyiho, neskôr ju prijali na Vysokú školu výtvarných umení v Budapešti. "V 50. rokoch zužitkovávala svoj výtvarný talent a vedomosti pri vyučovaní výtvarnej výchovy a vzdelávaní detí. Svojej kariéry výtvarnej umelkyne sa kvôli starostlivosti o rodinu a výchovy troch detí musela vzdať," dodala Tományová.

Výstavu s názvom Známe meno – zabudnutá umelkyňa Eszter Pósch organizuje samospráva v spolupráci s rodinou výtvarníčky a občianskym združením Pre partnerské mestá Rožňavy. Návštevu výstavy v priestoroch radnice sprostredkováva Turistické informačné centrum v Rožňave.