Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V obci Rudník sa opäť uskutočnila výstava Nevšedné podoby prútia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prútikári a ďalší umelci tu predstavujú nové techniky pletenia, nástroje na pletenie, vymieňajú si skúsenosti či nápady.

Rudník 11. apríla (TASR) – Po dvoch rokoch, kedy sa pre pandémiu ochorenia COVID-19 výstava neuskutočnila, zorganizovali počas uplynulého víkendu (9. a 10. apríla) v obci Rudník v okrese Myjava 14. ročník výstavy s názvom Nevšedné podoby prútia.

Súčasťou stretnutia boli tvorivé dielne, ktoré tvorili nosnú časť podujatia. Výstava je dôkazom toho, že z prútia sa nevyrábajú len korbáče a košíky, ale aj množstvo iných neobvyklých vecí.

Organizátori si pre návštevníkov pripravili okrem netradičných výrobkov z prútia, aj bohatý kultúrny program. "Som rád, že v obci Rudník mohli po dvoch rokoch zorganizovať túto nádhernú výstavu. Jej organizáciu finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Keďže sa blíži Veľká noc, využil som túto príležitosť a kúpil si na prichádzajúce sviatky zopár korbáčov," uviedol predseda TSK Jaroslav Baška.

Prútikári a ďalší umelci na nej predstavujú nové techniky pletenia, nástroje na pletenie, vymieňajú si skúsenosti či nápady. "Máme aj mladých učňov, ktorí majú záujem učiť sa umenie pletenia. Nie je to jednoduché remeslo, verím však, že sa nám ho podarí zachovať aj pre ďalšie generácie," doplnila starostka obce Monika Malcová.

Najvyšší počet hlasov v súťaži o netradičný výrobok získal Miroslav Mareček z obce Vrbovce v okrese Myjava so svojím šachovým stolom z prútia. Podujatie pripravila obec Rudník v spolupráci s Centrom tradičnej kultúry Myjava, Cechom košikárov a Trenčianskym samosprávnym krajom.