Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V sedle Dielik pribudla náučná lokalita približujúca boje počas SNP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Okrem obnovenej zákopovej línie a veliteľského bunkra tvoria náučnú lokalitu aj štyri informačné panely. Obsahujú informácie o budovaní zákopov, bojoch v sedle Dielik či úlohe mesta Tisovec v SNP.

Tisovec 9. mája (TASR) – V horskom sedle Dielik neďaleko Tisovca v sobotu (7. 5.) oficiálne otvorili náučnú lokalitu približujúcu boje počas Slovenského národného povstania (SNP). Tvorí ju vyše 100 metrov dlhá zákopová línia doplnená o veliteľský bunker pešieho práporu. TASR o tom informoval Viktor Brádňanský z oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer.

Náučná lokalita SNP – Bojisko Dielik sa nachádza v blízkosti pamätníka v sedle Dielik na miestach, kde boli objavené aj pozostatky autentickej zákopovej línie. Tú vybudovali počas druhej svetovej vojny príslušníci povstaleckého pešieho práporu Prvosienka z Tisovca.

"Títo vojaci tu následne 21. októbra 1944 zviedli aj ťažké boje proti postupujúcim nemeckým jednotkám," priblížil Brádňanský. Ako dodal, povstalci na Dieliku čelili i ťažkej nemeckej technike vrátane tankov a sedlo bolo počas týchto bojov dobyté.

Okrem obnovenej zákopovej línie a veliteľského bunkra tvoria náučnú lokalitu aj štyri informačné panely. Obsahujú informácie o budovaní zákopov, bojoch v sedle Dielik či úlohe mesta Tisovec v SNP. Na projekte s OOCR spolupracoval i klub vojenskej histórie Krasnogvardejci, finančne ho podporila Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja.

Nová náučná lokalita má do sedla Dielik prilákať väčšie množstvo turistov, verejnosti má však najmä približovať dôležitosť SNP. "Plánujeme tu organizovať aj oslavy SNP, historické rekonštrukcie bojov a rôzne aktivity pre školy a mládež, aby sme im tieto dejiny priblížili aj interaktívnou formou priamo na mieste, kde sa kedysi bojovalo," dodal Brádňanský.

Náučná lokalita na Dieliku vznikla ako súčasť komplexnejšieho projektu s názvom Cesta SNP Gemerom-Malohontom. Jeho zámerom je prepojiť viaceré lokality od obce Jesenské, cez Rimavskú Sobotu, Rimavskú Baňu, Hnúšťu až po sedlo Dielik.

"Celá trasa systematicky nasleduje informačné panely, ktoré návštevníkov zoznámia s komplexným priebehom dejín druhej svetovej vojny v tomto regióne," prezradil Brádňanský s tým, že v Rimavskej Bani v rámci tematickej trasy už čoskoro otvoria nový náučný chodník.