Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V senickej galérii sprístupnia výstavu poľského sochára M. Berdyszaka

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava bude verejnosti prístupná do 12. februára 2023.

Senica 30. novembra (TASR) – V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, sprístupnia 2. decembra výstavu poľského sochára Marcina Berdyszaka pod názvom Ideas and ideologies. TASR o tom informovala za galériu Zuzana Dohnalová.

Tvorba Berdyszaka je spoločensko—kritická. "Jeho angažovanosť, ktorú vnáša do figurálnych kompozícií, inštalácií, malieb a veľkorysých site-specific projektov, má ambíciu poukazovať na vývoj stredoeurópskej spoločnosti, predovšetkým však poľskej. Politiku, národné témy, náboženstvo či liberálne postoje vizuálne interpretuje prostredníctvom znakov a symbolov, ktorých význam je pre väčšinu návštevníkov čitateľný," uviedol kurátor výstavy Roman Popelár.

Ako doplnil, do interpretácie reality vkladá širší kontext vnímania sveta. "Predovšetkým kritiku, ale aj obavy a nádej. Všíma si, čo sa tvári ako demokracia, no v skutočnosti ide o pseudodemokraciu a populizmus. V kontexte spoločenského vývoja posledných troch dekád, ktoré aktívne prežíva už aj ako výtvarník a rodič, implikuje totalitný systém do masovej pop-kultúry, ktorej sme súčasťou," informoval kurátor.

Výstava bude verejnosti prístupná do 12. februára 2023.