Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Senohrade si pripomenuli pamiatku padlých rumunských vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Na oslobodzovacích bojoch sa na slovenskom území zúčastnilo viac ako 240.000 rumunských vojakov.

Senohrad 21. februára (TASR) - V Senohrade v okrese Krupina si v piatok pripomenuli 75. výročie oslobodenia obce. Na pietnej spomienke na pamiatku padlých rumunských vojakov, ktorí oslobodili územie, sa za Ministerstvo obrany SR zúčastnil generálny tajomník služobného úradu Ján Hoľko. Pamiatku padlých vojakov si do obce prišli uctiť aj predstavitelia rumunského diplomatického zboru. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

„Chcem oceniť, že obyvatelia Senohradu nezabúdajú na to, aká krutá bola vojna, a každoročne si pripomínajú oslobodenie svojej obce spod fašistického útlaku. Dnes sme spoločne vzdali hold všetkým vojakom, ktorí bojovali za našu slobodu,“ uviedol pri tejto príležitosti Hoľko. Zdôraznil, že silnejúce hlasy netolerancie a pravicového extrémizmu nemôžu mať v dnešnej spoločnosti miesto.

Starostka Senohradu Oľga Bartková pri tejto príležitosti pripomenula, že v obci a jej okolí si koniec druhej svetovej vojny, najrozsiahlejšieho a najničivejšieho konfliktu v dejinách ľudstva, pripomínajú vždy vo februárové dni. „Žijúcich priamych účastníkov týchto čias je málo. Je preto na nás, aby sme si tieto udalosti pripomínali a uchovávali. Nedovoľme, aby sa v spoločnosti šírila nenávisť, a chráňme si ťažko vydobytú slobodu,“ skonštatovala Bartková.

Pamiatku padlých vojakov si predstavitelia rezortu obrany pripomenuli aj pri pamätníku rumunskej armády v priestoroch Centra výcviku Lešť. Na oslobodzovacích bojoch sa na slovenskom území zúčastnilo viac ako 240.000 rumunských vojakov, pričom viac ako 10.000 z nich zahynulo.