Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V šiestich základných školách v Komárne vzniknú cykloprístrešky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ministerstvo dopravy a výstavby SR schválilo žiadosť o dotáciu mesta Komárno na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky.

Komárno 19. júna (TASR) - V areáloch šiestich základných škôl (ZŠ) v Komárne vzniknú nové prístrešky a stojany na bicykle. Ministerstvo dopravy a výstavby SR schválilo žiadosť o dotáciu mesta Komárno na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky. Dotácia je schválená vo výške 29.612 eur, povinné päťpercentné spolufinancovanie mesta dosiahne 1559 eur. K stavebným prácam mesto pristúpi po vypracovaní zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Podklady by mali byť podľa primátora Bélu Keszegha hotové v priebehu mesiacov jún – júl.

Cieľom projektu je výstavba cyklistickej infraštruktúry v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Vybudovaním nových cykloprístreškov a cyklostojanov v základných školách sa zvýši motivácia detí pre využívanie bicyklov ako zdravého a ekologického prostriedku dopravy, skonštatoval primátor. Aktivity v rámci projektu boli vypracované na základe požiadaviek základných škôl.

Podľa primátora sa v krátkom čase začne výstavba cyklotrasy na jednej strane cesty Rákócziho ulice. "V blízkej budúcnosti očakávame vyhodnotenie projektu, ktorý bol zhotovený na druhú stranu cesty. Ďalší projekt, ktorý je v dokončovacej fáze, pred podaním, je zameraný na pokračovanie predošlých dvoch etáp. Dôležitým krokom je, že čoskoro bude dokončená koncepcia cyklodopravy, ktorá presne definuje ďalšie etapy v rozvojových plánoch tak, aby v Komárne mohla byť vybudovaná dobre využiteľná komplexná sieť cyklotrás," uviedol Keszegh.

Nové cykloprístrešky a cyklostojany by mali byť vybudované v ZŠ na Komenského ulici, ZŠ na Pohraničnej ulici, ZŠ Rozmarínová a na troch ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským na Ul. práce, Eötvösa a ZŠ Móra Jókaiho na Ul. mieru.