Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Skalici pribúdajú mladší pacienti s ťažším priebehom COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa nemocnice sa potvrdzuje, že rolu zohráva britská mutácia nového koronavírusu.

Skalica 22. februára (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Skalica zaznamenali v posledných dňoch veľmi ťažký priebeh nového koronavírusu u mladších ročníkov. TASR o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Agel Martina Pavliková.

Podľa nemocnice sa potvrdzuje, že rolu zohráva britská mutácia nového koronavírusu. "K dnešnému dňu poskytujeme zdravotnú starostlivosť 37 pacientom s ochorením COVID-19, stav šiestich si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny ležia aj mladšie ročníky, napríklad 1985 či 1977, čo dokazuje, že vírus v posledných dňoch vážne zasiahol aj mladšiu generáciu," informuje námestník riaditeľa Daniel Vidovič.

Ako doplnil, podľa rozboru PCR pozitívnych testov väčšinou ide o britskú mutáciu. Nemocnica tiež eviduje deviatich práceneschopných zamestnancov s novým koronavírusom a jedna lekárka je v karanténe. Ide o mierny pokles oproti minulému týždňu.

Nemocnica je aj oficiálnym vakcinačným centrom. "Novinkou je, že v uplynulých dňoch sme si zaobstarali veľkokapacitný mraziaci box na uchovávanie vakcín Pfizer. Ide o 253-litrový chladiaci box, ktorý umožňuje uchovávať vakcíny pri teplote mínus 80 stupňov Celzia. Jediným problémom je aktuálny celoštátny nedostatok vakcín. Záujemcovia o očkovanie z radov verejnosti sa musia vopred registrovať na portáli korona.gov.sk," doplnila hovorkyňa.