Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Regióny

Skanzen v Banskej Štiavnici priblíži osud historického kompresora

Na archívnej snímke ústie štôlne Bartolomej v Banskom múzeu v prírode v Banskej Štiavnici. Foto: TASR

Počas prednášky zaznejú mnohé zaujímavé informácie, ktoré priniesli najnovšie výskumy.

Banská Štiavnica 22. mája (TASR) - V banskoštiavnickom skanzene chystajú pre všetkých priaznivcov histórie a kultúrneho dedičstva jedinečnú prehliadku s prednáškou "Osudy historického kompresora". Podujatie sa v Banskom múzeu v prírode uskutoční 15. júna o 15.00 h v kompresorovni pri ústí štôlne Bartolomej.

"Bude to výnimočná príležitosť vidieť zblízka jeden z najzaujímavejších technických exponátov múzea. Pochádza zo strojárne Pokorny & Wittekind z Frankfurtu nad Mohanom," uviedlo Slovenské banské múzeum (SBM) s tým, že aktuálne nie je sprístupnený v rámci prehliadkového okruhu.

Počas prednášky zaznejú mnohé zaujímavé informácie, ktoré priniesli najnovšie výskumy. "Pri skúmaní osudu kompresora sme zistili naozaj zaujímavé nové skutočnosti, o ktoré by sme sa chceli pri tejto príležitosti podeliť," podotkol Lukáš Patera z múzea, ktorý bude na podujatí prednášať.

Kompresor, inštalovaný pôvodne v roku 1917 v Hnilčíku, prešiel počas svojej služby dlhú cestu, predtým, ako našiel svoje aktuálne miesto v Banskom múzeu v prírode. Na prehliadke sa návštevníci dozvedia o jeho osudoch, ako aj o procese jeho zachovania a reštaurovania a o jeho používaní a význame v histórii banského priemyslu.