Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

V skanzene Vychylovka budú váľať máje a piecť kapustniaky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Na dedinách patrilo váľanie mája nielen medzi spoločenské udalosti, kde bola príležitosť stretnúť sa či spoločne sa zabaviť, ale zároveň plnilo spoločenskú funkciu vyjadrovania vzťahu medzi ľuďmi.

Nová Bystrica 26. mája (TASR) - V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke zvalia počas nedele máje pri základnom kameni a na lúke pri obytnom dome Do Rybov. Podľa vedúcej správy múzea Miroslavy Jančulovej bolo váľanie mája v minulosti významnou súčasťou kalendárneho zvykoslovia.

Doplnila, že na dedinách patrilo váľanie mája nielen medzi spoločenské udalosti, kde bola príležitosť stretnúť sa či spoločne sa zabaviť, ale zároveň plnilo spoločenskú funkciu vyjadrovania vzťahu medzi mladými ľuďmi. "Mládenci chodili s muzikou po dedine. Obišli všetky domy a dvory, v ktorých dievkam postavili máje, aby ich v sprievode spevu a muziky ešte okolo vysokého májového kmeňa vytancovali. Za odmenu dostali výslužku, koláče i pálenku na májovú zábavu," priblížila tradičný zvyk Jančulová.

Na výslužku pre mládencov nezabudli ani organizátori nedeľného podujatia, pretože sa počas dňa budú piecť tradičné kysucké kapustniaky. "Návštevníci počas dňa môžu navštíviť výstavu zo zbierok Kysuckého múzea Ornament a výstavu Vlaky s vôňou dreva, ktoré sa nachádzajú v multifunkčnom objekte," dodala Jančulová.