Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V bratislavských školách už pomáhajú umiestniť prvé deti z Ukrajiny

Na snímke deti z Ukrajiny v záchytnom stanovom tábore na slovenskej strane na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 1. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Takmer každá jedna mestská časť v hlavnom meste organizuje pre obyvateľov Ukrajiny pomoc.

Bratislava 2. marca (TASR) - V Bratislave pomáhajú umiestniť v školách a škôlkach prvé deti rodín utekajúcich z Ukrajiny. Viaceré bratislavské mestské časti organizujú zbierky, hľadajú dobrovoľníkov alebo už ponúkajú pre utečencov ubytovanie. Informujú o tom jednotliví bratislavskí starostovia.

Takmer každá jedna mestská časť v hlavnom meste organizuje pre obyvateľov Ukrajiny pomoc. Jarovce očakávajú príchod utečencov, ktorí budú potrebovať dočasné ubytovanie. "Na tento účel sme vyčlenili priestory domu kultúry," uviedla samospráva. Obyvateľov vyzvala, aby jej pomohli prázdnu sálu zariadiť. Bývať v nej budú ženy s deťmi.

Starosta Ružinova Martin Chren informoval, že v školách a škôlkach pomáhajú umiestniť prvé deti rodín utekajúcich z Ukrajiny. Hľadajú aj lekárov pre deti i dospelých, ktorí by v prípade potreby boli ochotní vyšetriť utečencov. "Máme napríklad prípad matky s dvojmesačným bábätkom, pre ktorú potrebujeme zohnať ochotného pediatra," priblížil. Z ružinovskej zbierky už odišlo prvé plne naložené auto pomoci smerom na východ. Zbierka stále pokračuje i na trhovisku Miletičova.

Starosta Vrakune Martin Kuruc avizuje, že pripravili pre utečencov ubytovacie zariadenie na Čiližskej. V uplynulých hodinách tam mala prísť prvá rodina, očakávajú aj ďalšie. "Predpokladáme naplnenie 51 lôžok do konca týždňa," uviedol starosta.
Na snímke matka s dieťaťom telefonuje cez videohovor na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 1. marca 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc

Aj bratislavský magistrát informuje, že časť prichádzajúcich ľudí z Ukrajiny už využíva ubytovacie kapacity, ktoré na tento účel poskytlo mesto. Bratislavská samospráva pracuje na zabezpečení aj ďalších azylových priestorov.

Mestská časť Rača i Podunajské Biskupice, ale aj mestské časti Karlova Ves, Dúbravka, Devín, Devínska Nová Ves, Lamač a Záhorská Bystrica spustili humanitárne zbierky. Taktiež bratislavské samosprávy vyzvali obyvateľov, aby vyplnili dotazníky alebo sa úradom ozvali prostredníctvom mailu, akým spôsobom vedia obyvateľom Ukrajiny pomôcť.

Priamo v uliciach Bratislavy, najmä na dopravných uzloch, ako je hlavná železničná stanica, už pomáhajú utečencom aj dobrovoľníci z neziskových organizácií.