Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Sliači bude aj referendum o základni USA

Na snímke systém protivzdušnej obrany Patriot na letisku Sliač v okrese Zvolen 6. mája 2022. FOTO TASR - Ján Krošlák Foto: TASR Ján Krošlák

Obyvatelia kúpeľného mesta sa budú mať možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.

Sliač 10. októbra (TASR) - Nadchádzajúce komunálne a krajské voľby budú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa budú mať možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska. Na svojom ostatnom zasadnutí o tom rozhodlo tamojšie mestské zastupiteľstvo.

Ako sa uvádza na stránke mesta, hlasovať sa bude o otázke "Súhlasím s tým, aby Mestské zastupiteľstvo mesta Sliač podniklo všetky zákonné opatrenia k tomu, aby zabránilo umiestneniu vojenskej základne Spojených štátov amerických v akejkoľvek forme na území letiska Sliač a v jeho okolí?".

Na Sliači sa bude možné k tejto otázke v deň volieb (29. 10.) vyjadriť v troch okrskoch. Občania s trvalým pobytom v časti Hájniky budú mať volebný okrsok v obradnej sieni mestského úradu, obyvatelia z časti Sampor môžu využiť okrsok zriadený v tamojšej požiarnej zbrojnici a obyvatelia časti Rybáre a tí, ktorí majú trvalé bydlisko v kúpeľoch a pod kúpeľmi, sa v referende môžu vyjadriť v Základnej škole A. Sládkoviča.