Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Sliači sa v referende vyjadrujú o umiestnení americkej základne

Na snímke vstup do volebnej miestnosti v Sliači, kde okrem volieb do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov prebieha aj referendum o vojenskej základni USA v Sliači v okrese Zvolen 29. októbra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na Sliači sa k tejto otázke vyjadrujú občania v troch okrskoch.

Sliač 29. októbra (TASR) – Spojené voľby sú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa majú možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.

Ako sa uvádza na stránke mesta, hlasuje sa o otázke "Súhlasím s tým, aby mestské zastupiteľstvo mesta Sliač podniklo všetky zákonné opatrenia k tomu, aby zabránilo umiestneniu vojenskej základne Spojených štátov amerických v akejkoľvek forme na území letiska Sliač a v jeho okolí?"

Na Sliači sa k tejto otázke vyjadrujú občania v troch okrskoch. Obyvatelia s trvalým pobytom v časti Hájniky majú volebný okrsok v obradnej sieni mestského úradu, obyvatelia z časti Sampor môžu využiť okrsok zriadený v tamojšej požiarnej zbrojnici a obyvatelia časti Rybáre a tí, ktorí majú trvalé bydlisko v kúpeľoch a pod kúpeľmi, sa v referende môžu vyjadriť v Základnej škole A. Sládkoviča.



Účasť na referende o americkej základni je vysoká, museli dať ďalšiu urnu


Účasť na referende o americkej základni v Sliači je vysoká. Zhruba v polovici času, ktorý je určený na konanie referenda, prišli k hlasovacej urne v tamojšej základnej škole vyjadriť svoj postoj už stovky obyvateľov tohto kúpeľného mestečka.

"Záujem je taký veľký, že sme museli požiadať o ďalšiu urnu na vhadzovanie obálok," uviedla pre TASR zapisovateľka tejto komisie Janka Mašlejová. V listinách s menami obyvateľov mesta, ktorí patria do tohto obvodu, je viac ako 2000 mien.

Obyvatelia Sliača môžu vyjadrovať svoj názor na možné zriadenie vojenskej základne USA na chodbe školy, kadiaľ prechádzajú občania do štyroch okrskov určených na sobotňajšie spojené voľby. Podľa Mašlejovej sa do referenda zapojí takmer každý, kto ide aj na tieto voľby.

K otázke referenda sa však okrem základnej školy môžu občania vyjadrovať aj v obradnej sieni mestského úradu. Pre obyvateľov z časti Sampor je miestnosť na referendum zriadená v tamojšej požiarnej zbrojnici.

Referendum sa v Sliači koná na základe petície, ktorú podpísalo 1343 obyvateľov mesta. To má približne 5000 obyvateľov.