Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V slovenských pohoriach platí malé lavínové nebezpečenstvo

Na snímke koniec lavínišťa tesne pod turistickým chodníkom. Foto: TASR Milan Kapusta

Celkovo sú staršie vrstvy snehu dobre previazané, stabilné a na povrchu stuhnuté.

Liptovský Hrádok 31. decembra (TASR) – V slovenských pohoriach platí v sobotu malé lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce prvému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Vysokých a Západných Tatrách v polohách nad 2000 metrov nad morom platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

"Vo vysokých polohách je na starších tvrdých dobre zviazaných vrstvách najmä na východných svahoch päť až desať centimetrov mäkkého snehu, ktorý bol vetrom lokálne uložený do vankúšov a dosák. Táto horná vrstva snehu nie je dobre spojená s podkladom. Naviate vankúše mäkkého snehu v juhovýchodných, východných a severovýchodných expozíciách môžu byť dodatočným zaťažením uvoľnené do malých lavín," uviedol Chlebovec.

Celková snehová pokrývka v slovenských pohoriach je podľa neho na túto dobu podpriemerná. Vplyvom predošlých vĺn oteplení a ochladení sú staršie vrstvy snehu premenené topením a spolu zmrznuté ochladzovaním. Celkovo sú staršie vrstvy snehu dobre previazané, stabilné a na povrchu stuhnuté.