Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V SNG na Zvolenskom zámku sa bude hovoriť o luminizme v maliarstve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Daniel Veselský

Prednáška sa zameria na tvorbu autorov ako Ladislav Mednyánszky, Dominik Skutecký, Maximilián Schurmann, Elemír Halász-Hradil, Ľudovít Csordák, Karol M. Lehotský, Želmíra Duchajová Švehlová a ďalší.

Zvolen 25. februára (TASR) - Luminizmus v slovenskom maliarstve je ďalšou z prednášok, ktorou sa Slovenská národná galéria (SNG) na Zvolenskom zámku venuje slovenskému výtvarnému umeniu 20. storočia. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 27. februára o 18.00 h.

"Na prelome 19. a 20. storočia sa aj na našom území prejavila tendencia luminizmu, ktorá bola regionálnou odpoveďou na trend impresionizmu, ktorý sa od 70. rokov 19. storočia šíril Európou," uviedla k téme programová pracovníčka SNG Stanislava Kočišová.

Prednáška sa zameria na tvorbu autorov ako Ladislav Mednyánszky, Dominik Skutecký, Maximilián Schurmann, Elemír Halász-Hradil, Ľudovít Csordák, Karol M. Lehotský, Želmíra Duchajová Švehlová a ďalší, ktorí reagovali predovšetkým na svetelné kvality a efekty, ktorými maliari pozorovali okolitý svet.

Prednášku povedie Katarína Beňová, kurátorka zbierky umenia 19. storočia, ktorá je absolventkou dejín výtvarného umenia na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, kde aktuálne pôsobí ako odborná asistentka. Zaoberá sa umením 19. storočia v strednej Európe s dôrazom na teritórium dnešného Slovenska.

Na prednášku nadviaže Sobotná bašta na zámku, venovaná rodinám s deťmi, mládeži a nadšencom výtvarného umenia. Uskutoční sa v sobotu 29. februára od 10.00 h.

"V tvorivej dielni sa zahráme so svetlom a namaľujeme obraz inšpirovaný slovenským impresionizmom zvaným luminizmus," doplnila Kočišová.