Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Snine rastie počet hospitalizovaných i záujemcov o očkovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Keď ľudia vidia zhoršenie, nápor na očkovanie je veľmi veľký, najmä na tretiu dávku, priblížil Kulan.

Snina 12. novembra (TASR) – Mestská nemocnica v Snine zaznamenala za posledné tri dni veľký nárast pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19. "Akoby to kulminovalo," uviedol pre TASR riaditeľ zariadenia Andrej Kulan s tým, že so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou zároveň sninskí zdravotníci evidujú zvýšený záujem ľudí o očkovanie.

"Pred týždňom sme mali 29 pacientov, dnes (piatok, pozn. TASR) ich máme 43 na covidových lôžkach," priblížil s tým, že dvaja pacienti potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie a v dvoch prípadoch ide o malé deti. Nárast hospitalizácií podľa jeho slov kopíruje situáciu z druhej vlny pandémie, keď v zariadení zaznamenali najviac pacientov na prelome novembra a decembra a neskôr vo februári. Zmenil sa len vekový priemer hospitalizovaných, aktuálne má ísť o "strednú vekovú kategóriu".

Nemocnica zároveň eviduje aj výrazný nárast záujemcov o očkovanie. "Dokedy bola tá vlna nízka, ľudia nechodili na očkovanie. Nahlásili sa, ale mnohí neprišli, i viac ako 50 percent. Teraz, keď ľudia vidia zhoršenie, nápor na očkovanie je veľmi veľký, najmä na tretiu dávku," priblížil Kulan. I preto začnú nemocniční zdravotníci od budúceho týždňa opäť očkovať aj v obciach okresu. Prvou obcou, ktorú v utorok (16.11.) nemocničná mobilná očkovacia jednotka navštívi, má byť Dlhé nad Cirochou. Nemocnica tiež od budúceho týždňa začne pacientom s ochorením COVID-19 na základe stanovenej indikácie podávať protilátky.