Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V sobotu bude komentované pozorovanie vtáctva na Trnavských rybníkoch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Registrovaných je tam okolo 150 chránených druhov vtákov, systém rybníkov slúži aj ako študijná plocha považskej migračnej línie vodného vtáctva.

Trnava 5. apríla (TASR) - K tohtoročnému Dňu vtáctva pripravila trnavská pobočka SOS/BirdLife Slovensko Vtáctvo trnavské komentované pozorovanie vtáctva v chránenom areáli Trnavské rybníky. Bude v sobotu (6. 4.) od 15.30 h, zraz je v amfiteátri susediacej rekreačnej oblasti Kamenný mlyn. Informovali o tom organizátori.

"Vychádzka s názvom Vítanie vtáčieho spevu na Trnavských rybníkoch je nenáročná, vhodná pre všetky vekové skupiny, trvať bude asi 1,5 hodiny," uvádzajú. Trnavské rybníky sa nachádzajú na rozhraní katastrálnych území Trnavy a obce Hrnčiarovce nad Parnou. Majú rozlohu vyše 38 hektárov, predstavujú významný typ vodného a močiarneho biotopu na Trnavskej pahorkatine, okolie lemujú zvyšky lužného lesa.

Registrovaných je tam okolo 150 chránených druhov vtákov, systém rybníkov slúži aj ako študijná plocha považskej migračnej línie vodného vtáctva. Sú hniezdiskom vzácnych druhov, ako chochlačka sivá, chochlačka vrkočatá, sokol sťahovavý, strakoš červenohlavý, chriašť bodkovaný a iné. Prvá zmienka o tejto lokalite pochádza zo 16. storočia, celú rybničnú sústavu dobudovali až v rokoch 1955 a 1956. Územie vyhlásili za chránený areál v roku 1974.

Podujatie Vtáctva trnavského pripomína osobnosť prírodovedca, ornitológa a entomológa, priekopníka ochrany prírody v Uhorsku Ota Hermana (1835 - 1914). "Prvého apríla 1906 bola podpísaná Medzinárodná konvencia o ochrane užitočného vtáctva, avšak už v roku 1900 bola na území Rakúsko-Uhorska oficiálne ustanovená akcia pre školy s názvom 1. apríl - Deň vtákov a stromov, za ktorú vďačíme Otovi Hermanovi, rodákovi z Brezna," uvádzajú organizátori.