Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

V sobotu odštartoval festival Dni majstrov ÚĽUV v Bratislave

Na archívnej snímke festival Dni majstrov. Foto: TASR/Dano Veselský

Organizátori sa rozhodli tohtoročný festival pripraviť len v podobe predvádzania remesiel spojeného s predajom ľudových umeleckých výrobkov.

Bratislava 4. septembra (TASR) - V sobotu ráno v hlavnom meste odštartoval festival prezentujúci ľudovú kultúru a remeslá zo všetkých regiónov Slovenska s názvom Dni majstrov Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). Na Hviezdoslavovom námestí sa návštevníkom predstaví viac ako 80 výrobcov a majstrov rôznych remesiel. Podujatie ÚĽUV potrvá do nedele 18.00 h.

"Výrobcovia priniesli to najlepšie zo svojej tvorby a zároveň vám predvedú, ako vznikajú jedinečné výrobky priamo pod ich rukami," informuje ÚĽUV na sociálnej sieti. "Nechýba hrnčiarstvo, výroba ľudových hudobných nástrojov, rezbárstvo, šperkárstvo, kováčstvo, drotárstvo či tkáčstvo," avizuje ÚĹUV.

Organizátori sa rozhodli tohtoročný festival pripraviť len v podobe predvádzania remesiel spojeného s predajom ľudových umeleckých výrobkov. Zámerom je eliminovať zhlukovanie sa návštevníkov, a práve z tohto dôvodu nebude súčasťou tohtoročného festivalu žiaden sprievodný kultúrny program.

Festival na Hviezdoslavovom námestí rozdelili na dve zóny s kontrolovaným pohybom cez vstupné a výstupné brány. Prvá zóna je v priestore od historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) po Strakovu ulicu, druhá zóna je od besiedky po Rybné námestie. "Vstup na podujatie bude umožnený v danom momente maximálne 1000 návštevníkom nezávisle od toho, či boli očkovaní, testovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19," informovala TASR Martina Polakovičová z ÚĽUV.