Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

V sobotu sa budú môcť po cyklomoste previezť prví cyklisti

Foto: TASR/Michal Svítok

Pre návštevníkov, ktorí by sa chceli previezť po cyklomoste a nemajú bicykel je k dispozícii požičovňa bicyklov v mestskej časti. Stačí keď záujemca podpíše zmluvu o zapožičaní a v TIK nechá zálohu.

Bratislava 6. augusta (TASR) – Po cyklomoste, ktorý spája bratislavskú Devínsku Novú Ves a rakúsku obec Schlosshoff, sa budú môcť prví cyklisti previezť už v sobotu 11. augusta. TASR to potvrdil Lukáš Dobrocký z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý pre cyklistov chystá na tento deň podujatie.

"Bude to urobené ako stretnutie pre cyklistov, pripravený je tiež kultúrno-spoločenský program," priblížil Dobrocký. Viac o akcii však nechcel hovoriť, vo štvrtok (9. 8.) totiž kraj k podujatiu chystá tlačovú konferenciu, na ktorej prezradí aj celý program. Dobrocký však pripomenul, že na návštevníkov čaká aj prekvapenie. Oficiálne otvorenie cyklomosta spolu s rakúskou stranou je naplánované na 22. septembra.

Ilustračné foto
Foto: TASR
Štyri nové a dva darované
Ak by sa v sobotu chceli návštevníci previezť po cyklomoste a nemajú bicykel, v mestskej časti si ho môžu požičať. Minipožičovňa na Istrijskej ulici už totiž oficiálne funguje vyše týždňa. Prevádzkuje ju devínskonovoveská Turistická informačná kancelária (TIK). Tá má šesť bicyklov, štyri nové trekingové kúpila, dva staršie TIK-u darovali obyvatelia mestskej časti. "Požičiavame ich aj s prilbami, zámkou a súpravou náradia," povedal TASR Jozef Martiš, referent turistického ruchu z TIK. V najbližšom čase by mali do požičovne pribudnúť aj ďalšie štyri alebo päť nových bicyklov v rámci projektu Behind The Bridge.

Mapy v troch jazykoch
Mestská časť vydala pre cyklistov aj informačný leták o Devínskej Novej Vsi a mapku s pamätihodnosťami v mestskej časti v slovenskom, nemeckom a anglickom jazyku. "Aj takýmto spôsobom sa snažíme v mestskej časti rozvíjať turistický ruch a prinášať Devínskonovovešťanom a turistom stále nové služby, aby sa tu cítili príjemne," povedal TASR starosta Milan Jambor.

Bicykel sa dá objednať aj deň vopred
Ak si chce záujemca požičať bicykel, podpíše zmluvu o zapožičaní a v TIK nechá zálohu, napríklad občiansky preukaz alebo električenku. Bicykel si môže požičať na hodinu, štyri hodiny, celý deň alebo aj dva dni, jeho požičanie si môže objednať aj deň vopred. "Výpožičné hodiny sú pritom totožné s otváracími hodinami Turistickej informačnej kancelárie od utorka do soboty," dodal Martiš.

Viac informácií získajú záujemcovia na www.tikdnv.sk.