Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Regióny

VIDEO: V Špeciálnej ZŠ v Sečovciach realizovali vodozádržné opatrenia

Na snímke slávnostné spustenie projektu vodozádržných opatrení v areáli Špeciálnej základnej školy Slovenského národného povstania v Sečovciach v okrese Trebišov 22. mája 2024. Foto: TASR Roman Hanc

V areáli školy vybudovali systém na zachytávanie dažďovej vody a vysadili živý plot, ktorý bude oddeľovať školu od susedného parkoviska.

Sečovce 22. mája (TASR) - Vodozádržné opatrenia zrealizovali v rámci projektu v Špeciálnej základnej škole na ulici SNP v Sečovciach. Mikroklimatické prostredie pomôže zmierňovať negatívne dosahy zmeny klímy. Realizovaný projekt v stredu slávnostne predstavili.

V areáli školy vybudovali systém na zachytávanie dažďovej vody a vysadili živý plot, ktorý bude oddeľovať školu od susedného parkoviska. Súčasťou opatrení je aj postavená drevená pergola, ktorá poskytne zatienený priestor. Projekt získal podporu občianskeho združenia Živica.

"Vybudovali sme nadzemné nádrže na zachytávanie dažďovej vody, ktorú budeme využívať predovšetkým na polievanie záhrady. Táto zrážková voda sa tak dostane späť do pôdy, postupným odparovaním potom ochladzuje okolie a časť z nej sa vráti do spodných vôd," uviedla pre TASR školská koordinátorka projektu Jana Sabová. Drevená pergola bude slúžiť ako opora pre popínavý vinič s funkciou tienenia. "Vybudovali sme aj oddychovú zónu na relaxáciu našich žiakov, ktorí si budú môcť po práci v záhrade sadnúť a vydýchnuť v príjemnom prostredí," dodala Sabová.

Finančné náklady projektu vyšli na 2000 eur. "Myslíme si, že za málo peňazí sme vybudovali prvky, ktoré majú pre nás, ale najmä životné prostredie, oveľa väčšiu hodnotu," dodala koordinátorka.