Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

V Spišskej Novej Vsi je jedna z najzelenších škôl na Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Košický samosprávny kraj (KSK) zrealizoval na Strednej priemyselnej škole technickej (SPŠT) v Spišskej Novej Vsi rozsiahle vodozádržné opatrenia.

Spišská Nová Ves 23. mája (TASR) - V Spišskej Novej Vsi je jedna z najzelenších škôl na Slovensku. Košický samosprávny kraj (KSK) zrealizoval na Strednej priemyselnej škole technickej (SPŠT) v Spišskej Novej Vsi rozsiahle vodozádržné opatrenia. Nedávno tam ukončili projekt zameraný na zlepšenie klímy a životného prostredia. Riaditeľ školy Ladislav Ruttkay upozornil, že zmeny budú mať pozitívny vplyv aj na vzdelávanie.

Na škole pribudlo sedem typov vodozádržných opatrení s celkovou plochou viac ako 7000 štvorcových metrov vrátane vegetačnej strechy a šiestich retenčných nádrží s celkovou kapacitou 202.000 litrov vody. Zachytenú zrážkovú vodu využívajú na zavlažovanie školského parku, záhonov a iných zelených plôch. "Architektonickým unikátom je akademické átrium s vegetačnými stenami, ktoré okrem estetickej funkcie prispievajú k zmierneniu vysokých teplôt," vysvetlil predseda KSK Rastislav Trnka. Vybudovali tam aj dažďové záhrady, jazierko, kvetinové záhony či pódium a lavičky. Ide podľa Trnku o najväčší projekt zameraný na vodozádržné opatrenia, ktoré doposiaľ na krajskej škole realizovali. Celkové náklady sa vyšplhali na 1,345 milióna eur.

Asfaltové plochy v areáli školy nahradili vegetačnými a vodepriepustnými, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu a pomáhajú zmierňovať negatívne dôsledky zmeny klímy. Vybudovali aj podpovrchové vsaky a pribudlo nové osvetlenie. "Projekt prispeje k skvalitneniu pracovných aj výchovno-vzdelávacích podmienok, má edukatívny charakter a pozitívny dosah na zlepšenie klímy, zároveň nebude dochádzať ani k prehrievaniu školských objektov. Zelené zóny môžeme využívať na externé vyučovanie či oddych," skonštatoval Ruttkay.

Projekt na SPŠT odštartoval ešte v roku 2020, samotné stavebné práce sa začali o dva roky neskôr, keď škole schválili potrebné finančné prostriedky. Zo zdrojov kohézneho fondu Európskej únie a štátneho rozpočtu SR získali takmer 800.000 eur, ďalších približne 550.000 eur poskytol KSK. Práce ukončili v závere minulého roka, aktuálne škola odprezentovala jednotlivé opatrenia verejnosti.

Okrem vodozádržných opatrení sa za posledné štyri roky podarilo v tejto škole zrealizovať aj ďalšie projekty. Jedným z najväčších bol "Strojárstvo, elektrotechnika a robotika bližšie k žiakom a praxi", v rámci ktorého zmodernizovali technické vybavenie za takmer 660.000 eur. Cez projekt "Priemysel 4.0 a inteligentné technológie" zakúpili za 440.000 eur nové priemyselné a kolaboratívne roboty, programovateľný modulárny výrobný systém, CNC obrábacie stroje a vybudovali aj moderné laboratórium elektrotechniky. Okrem zelenej strechy kraj vyčlenil finančné prostriedky aj na stavebné práce na fasádach ďalších dvoch školských budov, v tomto prípade sa náklady vyšplhali na 390.000 eur.

KSK chce v skvalitnení vzdelávania na SPŠT pokračovať. "Aktuálne pripravujeme najväčší rozvojový projekt v histórii školy, v rámci ktorého postavíme nové vzdelávacie a prezentačné centrum robotiky a inteligentných výrobných systémov. Hodnota tohto projektu spočíva nielen vo výstavbe novej budovy, ale najmä v inštalácii najnovších technológií v oblasti automatizácie a robotiky," priblížil Trnka s tým, že škola už má v súčasnosti pripravenú projektovú dokumentáciu.