Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Spišskej Novej Vsi pribudla rozhľadňa s výhľadom na Tatry

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Martin Baumann

Konštrukciu veže, šesť štvormetrových častí a strechu, získalo mesto darom od Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy.

Spišská Nová Ves 27. júna (TASR) – V prímestskej oddychovej zóne Schulerloch v Spišskej Novej Vsi pribudla prvá mestská rozhľadňa. Novú atrakciu, ktorá ponúkne výhľady na mesto, Vysoké Tatry i široké okolie, sprístupnia verejnosti v utorok 28. júna. TASR o tom informoval Tomáš Repčiak z mestského úradu.

Konštrukciu veže, šesť štvormetrových častí a strechu, získalo mesto darom od Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. "Po tom, čo mesto zabezpečilo jej rozmontovanie a prevoz z Bošáce, sme ju očistili a natreli na červeno-bielo. Zafarbenie a výška veže vychádza z potrieb divízie Dopravného úradu, keďže sa v blízkosti nachádza spišskonovoveské letisko s dennou prevádzkou," ozrejmil primátor Pavol Bečarik. Verí, že nová rozhľadňa bude lákadlom pre všetkých, ktorí chcú vidieť Spišskú Novú Ves z vtáčej perspektívy, Vysoké Tatry či stredný Spiš.

"K rozhľadni sa dostanete po zelenej značenej trase buď z Novoveskej Huty alebo od Tarče. Obe trasy majú približne 4,5 kilometra. Prejsť sa môžete aj zo Sadovej ulice po červeno značenej trase, ktorá prechádza okolo Kaplnky Panny Márie Karmelskej," priblížil Repčiak. Zároveň upozornil, aby návštevníci, ktorí si vyberú poslednú menovanú trasu a prídu na Sadovú ulicu autami, zaparkovali vozidlá tam a ďalej pokračovali peši. "Cesta vedúca smerom ku kaplnke a strelnici je úzka a prašná a dochádza k stretu s cyklistami a pešími turistami," vysvetlil.

Celkové náklady na vyhliadkovú vežu dosiahli výšku 190.000 eur, na jej realizáciu prispela sumou takmer 53.000 eur aj jedna zo spoločností pôsobiaca v meste.

Schulerloch, "Školská diera" je časť historického územia za Spišskou Novou Vsou, ktoré sa využívalo na oddych, ale aj ako pútnické miesto či strelnica. Tamojšia kaplnka je zasvätená Panne Márii Karmelskej. V západnej časti sa nachádza strelnica, areál sa využíva pre viaceré druhy športov.