Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Spišskej Novej Vsi pribudnú zdieľané bicykle, zdroje získali z EÚ

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Pavol Zachar

S prípravami projektu začnú na jeseň a jeho spustenie je naplánované na jún 2023.

Spišská Nová Ves 28. septembra (TASR) - Zdieľané bicykle pribudnú od budúceho roka aj v Spišskej Novej Vsi. Mestu sa podarilo na tento zámer získať prostriedky z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Pracovník pre styk s médiami na tamojšom mestskom úrade Tomáš Repčiak pre TASR potvrdil, že s prípravami projektu začnú na jeseň a jeho spustenie je naplánované na jún 2023.

Dohromady chce samospráva zakúpiť 80 zdieľaných bicyklov. Celkové náklady projektu sú na úrovni takmer 378.000 eur, pričom radnica získala z fondov Európskej únie 95 percent nákladov. "Mesto plánuje na svojom území vytvoriť 20 stojísk, ktoré budú rozmiestnené po celom území mesta, teda v centre i vo všetkých mestských častiach. Cieľom je, aby sa užívatelia mohli napojiť na už vzniknuté cyklotrasy v meste," uviedol Repčiak.

V Spišskej Novej Vsi je v rámci mesta niekoľko kilometrov cyklotrás. Najnovší dvojkilometrový úsek napríklad spája mestské časti Novoveská huta a Ferčekovce, chodník je postavený a v súčasnosti čaká na kolaudačné rozhodnutie. Aj v tomto prípade bola radnica úspešná so žiadosťou o eurofondy, na projekt získala viac ako 702.000 eur.

"Trendom riešenia dopravy vo väčších mestách je v súčasnosti obmedzenie motorovej dopravy a jej postupné nahrádzanie alternatívnymi formami. Podpora cyklistickej dopravy predstavuje efektívnejšiu a udržateľnejšiu cestu rozvoja mestskej mobility aj u nás," zdôvodnil realizáciu projektu Repčiak. Zavedením služby tzv. bikesharingu tak samospráva ponúka cestu k ekologickému a efektívnemu smerovaniu rozvoja udržateľnej mobility.