Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Spišskom Podhradí protestovali proti rómskemu násiliu

V Spišskom Podhradí protestovali proti rómskemu násiliu. Foto: TASR/Adriána Antošíková

Na protestnej akcii sa zúčastnilo asi 200 ľudí.

Podhradie 30. júna (TASR) – V Spišskom Podhradí sa za posledných niekoľko týždňov stalo viacero incidentov, pri ktorých porušovali zákon rómski občania. Aj to bol dôvod, prečo sa tam dnes na námestí konalo protestné zhromaždenie proti agresivite neprispôsobivých občanov.

Myslím si, že je potrebné upozorňovať na takéto veci, pretože aj minulú nedeľu zamestnanec mesta upozornil jedného Róma, ktorý obťažoval okoloidúcich, ušli sa mu dve facky, je tu v riešení aj pokus o znásilnenie ženy neplnoletým Rómom, máme tu ďalšie veci ako vniknutie rómskych rodín do mestských bytov, s tým sme si nevedeli dať rady, dostali veľmi mierne tresty,uviedol primátor Spišského Podhradia Jozef Bača.

Podľa neho si polícia robí svoju prácu dobre, a potom ten výsledok, resp. tresty sú veľmi slabé. Zhromaždenie sa konalo podľa zákona, malo pokojný priebeh a po niekoľkých príhovoroch sa všetci v pokoji rozišli. Zúčastnilo sa ho približne 200 miestnych obyvateľov i občanov z okolitých obcí. Okrem iných prišiel do Spišského Podhradia protestovať aj Oskar Dobrovodský z Malaciek, ktorý má s Rómami už dlhodobo problémy, a tiež mestský policajt z Púchova Marián Mišun.

V Spišskom Podhradí protestovali proti rómskemu násiliu.
Foto: TASR/Adriána Antošíková
„Dlhodobo upozorňujem na to, že podľa platného priestupkového zákona sú asociáli nepostihnuteľní, chcel by som preto presadiť, aby sa opakované a vedomé priestupky mohli prekvalifikovať na trestný čin s možnosťou potrestať páchateľa povinnou prácou alebo odňatím slobody,“ upozornil Mišun. Dôležitým prvkom pri riešení tohto problému je podľa neho strach. „Tak ako sa my, všetci slušní ľudia, bojíme porušiť pravidlá, musia sa konečne báť aj asociáli. Dnes tento strach nemajú, robia priestupky a vznikajú situácie ako napr. v Spišskom Podhradí,“ uviedol Mišun na margo viacerých napadnutí zo strany Rómov v meste Spišské Podhradie.