Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Starej Turej prepojili elektronickú evidenciu odpadu s TS

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Automatizovaný systém je nainštalovaný na dvoch zberových vozidlách a evidencia odpadu sa realizuje priamo pri vyprázdňovaní kontajnerov.

Stará Turá 25. augusta (TASR) – Na rýchlu a bezobslužnú evidenciu množstva odpadu využívajú v Starej Turej systém používaný v moderných európskych metropolách. Elektronickú evidenciu odpadu spojili s činnosťou technických služieb. Informovala o tom Katarína Hlubocká z Technických služieb Stará Turá.

Automatizovaný systém je podľa nej nainštalovaný na dvoch zberových vozidlách a evidencia odpadu sa realizuje priamo pri vyprázdňovaní kontajnerov.

"Pred zavedením systému bolo množstvo vyzbieraného odpadu len nič nehovoriace číslo. Dnes však postupne získavame prehľad o produkcii odpadu a triedení v konkrétnych domácnostiach, lokalitách a firmách," uviedla Hlubocká.

Ako dodala, evidencia odpadu v meste funguje v dvoch režimoch – jeden je určený pre rodinné domy a druhý pre bytové domy na sídliskách. "Pre nás je najzdĺhavejším procesom označovanie nádob v rodinných domoch. S tým súvisí aj evidencia poplatníkov. Keď celý proces ukončíme, samotná evidencia, zber a analýza dát bude veľmi jednoduchá a intuitívna," doplnila.

Hoci pri bytových domoch nedokážu dosiahnuť adresnosť, ako je to pri rodinných domoch, nový systém poskytuje dôležité informácie o vyťaženosti nádob na zmesový komunálny odpad a na triedené zložky. Vyzbierané dáta použijú pri optimalizácii frekvencie zberu odpadu, pri novom návrhu rozmiestnenia nádob a komunikácii s obyvateľmi.

"Dnes evidujeme mieru vytriedenia za konkrétnu domácnosť v rodinnom dome aj na kontajnerovom stojisku. Vďaka optimalizácii tak budeme vedieť ušetriť mestu finančné prostriedky. Z nášho pohľadu je veľmi dôležité občanom opakovať a viackrát vysvetľovať, ako celý systém funguje," uzavrela Hlubocká.