Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

V štiavnickom Banskom múzeu v prírode odprezentujú slávnostný šachtág

Na snímke Slovenské banské múzeum Kammerhof v Banskej Štiavnici. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Na podujatí znejú piesne, ktoré majú svoj pôvod v Banskej Štiavnici a ktoré sa dodnes pri tomto podujatí spievajú v inorečových mutáciách aj v ďalších krajinách Európy.

Banská Štiavnica 11. júla (TASR) - V poradí tretia verejná prezentácia slávnostného baníckeho šachtágu sa uskutoční v nedeľu (16. 7.) o 14.00 h v areáli Banského múzea v prírode pri šachte Ondrej v Banskej Štiavnici. Informuje o tom Slovenské banské múzeum (SBM) v B. Štiavnici, ktoré je spolu s Banskoštiavnicko-hodrušským baníckym spolkom organizátorom podujatia.

Šachtág, ako slávnostný ceremoniál za medzinárodnej účasti prijímania baníkov do baníckeho stavu, sa zrodil na pôde Baníckej akadémie v Banskej Štiavnici. Dodnes existuje nielen v tomto starobylom baníckom meste a na Slovensku, ale aj v iných krajinách Európy, uviedlo SBM.

Na podujatí znejú piesne, ktoré majú svoj pôvod v Banskej Štiavnici a ktoré sa dodnes pri tomto podujatí spievajú v inorečových mutáciách aj v ďalších krajinách Európy. Známy je aj skúškou, takzvaným skokom cez kožu, čo bol niekedy akt prijímania adeptov do baníckeho stavu. Koža, nazývaná aj banícka zástera alebo ošliador, bola súčasťou baníckeho odevu, ktorá ochraňovala baníkov pri práci, doplnilo múzeum.