Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Štrbe si pietnym aktom pri pamätníku pripomenuli začiatok SNP

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Na pamiatku tejto udalosti bol aj v pondelok zasadený symbolický strom pri pamätníku v Štrbe, ktorý bude odkazovať na udalosti počas druhej svetovej vojny.

Štrba 28. augusta (TASR) - Položením vencov k pamätníku Smútiaca mať v Štrbe si zástupcovia obce spolu s ďalšími hosťami a za účasti obyvateľov v pondelok pripomenuli 79. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP).

Ako pre TASR uviedla Lívia Garajová z referátu kultúry Obecného úradu v Štrbe, tento rok bola obec zaradená aj do zoznamu vypálených obcí fašistických represálií na Slovensku. Pri tejto príležitosti bola na počesť obce zasadená jabloň v obci Kalište v okrese Banská Bystrica.

Na pamiatku tejto udalosti bol aj v pondelok zasadený symbolický strom pri pamätníku v Štrbe, ktorý bude odkazovať na udalosti počas druhej svetovej vojny. Zároveň boli odhalené aj nové informačné tabule s informáciami o vojnových udalostiach v obci a pamätníku. Na pietnom akte sa zúčastnil starosta obce Michal Sýkora spolu s jej zástupcami, predseda základnej organizácie SZPB v Štrbe Pavol Otčenáš spolu s členmi, ako aj ďalší hostia a široká verejnosť. V programe sa predstavila aj folklórna skupina Štrbän.

Obec Štrba bola 4. septembra 1944 čiastočne vypálená za pomoc partizánom počas povstaleckých bojov. Nemci ostreľovali dolný koniec obce, delostreleckou a mínometnou paľbou zapálili päť domov aj s hospodárskymi budovami a 19 stodôl. Následkom požiaru zahynuli manželia Teplickí a následne boli v obci Nemcami zastrelení dvaja obyvatelia obce a jeden obyvateľ susednej obce Ďalších šesť obyvateľov bolo zranených.