Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V stredisku v Zemianskych Kostoľanoch cvičia odborníci z 12 krajín

Výcvik vojakov jednotky práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v unikátnom Výcvikovom a testovacom centre radiačnej chemickej a biologickej ochrany (VTC RCHBO) v Zemianskych Kostoľanoch, foto z archívu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa vyjadrení prítomných zástupcov Európskej únie a NATO patrí cvičenie Toxic Valley k unikátnym.

Zemianske Kostoľany 6. septembra (TASR) - Výcvikové a testovacie centrum radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) v Zemianskych Kostoľanoch (okres Prievidza) opäť hostí odborníkov RCHBO. Medzinárodné cvičenie odberových tímov a chemických identifikačných laboratórií Toxic Valley sa začalo v utorok, zúčastňujú sa na ňom odborníci z 12 krajín. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.

Hlavným cieľom cvičenia pre účastníkov z Rakúska, Nemecka, Českej republiky, Francúzska, Maďarska, Talianska, Poľska, Slovinska, Belgicka, Spojených štátov amerických, Litvy a Slovenskej republiky je výmena skúseností z vykonávania odberu vzoriek z kontaminovaných priestorov a precvičenie schopností vzájomnej spolupráce v operáciách medzinárodného a domáceho krízového manažmentu.

"Tímy si preveria svoje znalosti a postupy pri odbere toxických chemických látok a ich predbežnej chemickej analýze na forenznej úrovni v súlade so štandardami Severoatlantickej aliancie (NATO)," priblížil Zemanovič.

Odborníci radiačnej chemickej a biologickej ochrany majú podľa neho možnosť porovnania svojich postupov s tímami rovnakej špecializácie iných štátov, čo vytvára unikátnu príležitosť zvyšovať svoje znalosti v tejto špecifickej spôsobilosti RCHBO.

"Počas nasledovných dvoch týždňov budú cvičiaci plniť špecifické odborné úlohy podľa scenárov cvičenia. Tieto sú pripravované na základe poznatkov z reálnych situácií, s čím výdatne pomáhajú aj príslušníci špeciálnej jednotky Ministerstva vnútra SR tak, aby sa výcvik maximálne priblížil zásahom," uviedol náčelník RCHBO OS SR Oliver Toderiška.

Podľa vyjadrení prítomných zástupcov Európskej únie a NATO patrí cvičenie Toxic Valley k unikátnym. "Pre odborné jednotky RCHBO je možnosť využitia takého jedinečného výcvikového zariadenia s možnosťou výcviku s reálnymi toxickými látkami vynikajúcou príležitosťou preveriť svoju pripravenosť zasiahnuť v prípade potreby aj na pomoc civilnému obyvateľstvu," skonštatoval Zemanovič.