Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Stredoslovenskej galérie predstavia projekt zničenej archeolokality

Na snímke Stredoslovenská galéria. Foto: TASR - Ján Krošlák

Projekt nadväzuje na predošlé autorkine série a solitérne práce.

Banská Bystrica 31. mája (TASR) – Výstavu s názvom Of other traces, ktorá prezentuje doktorandskú prácu Michaely Šuranskej s nadväznosťou na spoluprácu Stredoslovenskej galérie (SSG) v Banskej Bystrici s absolventmi tamojšej Akadémie umení, otvoria v stredu o 17.00 h v SSG na Dolnej ulici.

"Výstava prezentuje projekt, ktorého ťažiskovou situáciou je súčasná podoba archeologickej lokality, hradiska z 9. až 10. storočia v obci Tlmače," uviedla k výstave galéria. Charakter tamojšieho prostredia je totiž výsledkom niekoľko desaťročí pretrvávajúcej činnosti záhradkárov a vinohradníkov. "Aktivity viedli k zničeniu lokality a už v koncom 70. rokov bolo archeológom jasné, že systematický terénny výskum je nemožný," približuje SSG.

Projekt nadväzuje na predošlé autorkine série a solitérne práce. "Pamäť, identita, mýtus a krajina sú už dlhodobo predmetom jej umeleckého programu. Zaujímajú ju vzťahy k minulosti prejavujúce sa v spoločenskom a individuálnom pristupovaní k verejnému priestoru a krajine," informuje galéria.

Prevažujúca maliarska časť výstavy, aj tá druhá, multimediálna časť, čerpajú z otočenia optiky, z myšlienky, že záhradkársku oblasť možno považovať za atypický druh archeoskanzenu, mnohovrstevnatý priestor, ktorý je sám o sebe akousi postmodernou kolážou, hybridom, kde jednotlivé jeho prvky asociujú históriu zničenej lokality, prezentujú subjektívne mikrohistórie alebo odkazujú iba samy na seba.