Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Stredoslovenskej galérii vystaví B. Vaitovič svoje Svetielko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vaitovič podľa kurátora výstavy zefektívňuje banálny ľudský akt, aby v širokom ponímaní urobil symbolické gesto týkajúce sa prírody a jej zdrojov.

Banská Bystrica 18. októbra (TASR) – Vernisáž výstavy spojenú s prednáškou intermediálneho umelca Borisa Vaitoviča uvedie v utorok (19. 10.) o 17.00 h Stredoslovenská galéria (SSG) v Banskej Bystrici.

Umelec na výstave predvedie svoje prototypové zariadenie s názvom Svetielko, ktoré je jedným zo série jeho zariadení, tematizujúcich princípy reziduálnych, teda zvyškových energií.

„Svetielko pracuje s bežnou situáciou ľudskej každodennosti – momentmi prípravy a pitia čaju. To sa deje vďaka niekoľkým fázam energetických javov. Medzi zovretím vody a prvým dúškom je nutná fáza chladnutia na konzumovateľnú teplotu. Z jednej perspektívy nepríjemné čakanie, z inej zas desaťminútovka na rýchle domáce práce či rozhovor. Z perspektívy uvažovania o zvyškových energiách ide hlavne o proces straty tepelnej energie do 'ničoty' okolitého priestoru,“ priblížil projekt kurátor Samuel Velebný.

Vaitovič podľa neho zefektívňuje banálny ľudský akt, aby v širokom ponímaní urobil symbolické gesto týkajúce sa prírody a jej zdrojov. Zariadenie Svetielko je pri tom vytvorené z odpadových súčiastok so zapojením technológie tzv. Peltierovho článku.

Výstava v SSG – Bethlenovom dome na Dolnej ulici č. 8 potrvá do 31. októbra.