Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Stredoslovenskom múzeu sa zamerajú na invázne organizmy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vnímanie a znalosť problémov týkajúcich sa biologických invázií sú v ľudskej spoločnosti dosť obmedzené, uviedla biologička Mária Balážová.

Banská Bystrica 6. novembra (TASR) – Na aktuálnu, ale stále podceňovanú tému rozširovania inváznych organizmov sa v novembri zameria pravidelné podujatie Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici Príroda bez hraníc. V Tihányiovskom kaštieli sa uskutoční 8. novembra a o inváziách porozpráva biologička Mária Balážová. TASR o tom informovala Dana Kurtíková zo SSM.

"V súčasnosti sa invázie vyskytujú oveľa častejšie ako v minulosti, pretože rast populácie, narastajúci obchod a turizmus spolu s celkovou globalizáciou uľahčujú neúmyselné šírenie cudzích druhov. Biologické invázie spôsobujú veľké ekologické škody vrátane straty pôvodných druhov. Invázne druhy môžu byť často prenášačmi rôznych ochorení a parazitov, ktoré môžu ohroziť ľudské zdravie. Väčšina dôsledkov inváznych druhov je priam nepredvídateľná," konštatuje Mária Balážová.

Podľa nej Európska únia ročne vyčleňuje miliardy eur na boj s inváznymi organizmami. Napriek tomu, ako i nemalému úsiliu zo strany vedeckých pracovníkov pretrváva výrazná medzera medzi všeobecne získanými informáciami a tými, ktoré sú potrebné na celkovú ochranu prírody.

"Vnímanie a znalosť problémov týkajúcich sa biologických invázií sú v ľudskej spoločnosti dosť obmedzené. Invázne organizmy sa vyskytujú aj v rôznych antropogénnych oblastiach vrátane samotných intravilánov obcí a miest. S ich následkami sa dá bežne stretnúť v rámci každodenných pravidelných presunov obyvateľstva. Napriek tomu sú informácie verejnosti o výskyte a následkoch či dokonca o samotnej existencii týchto organizmov mizivé až absentujúce," dodáva Balážová.