Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V studničke Pod Babou namerali zvýšené hodnoty koliformných baktérií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Koliformné baktérie môžu podľa samosprávy pochádzať z tráviaceho traktu teplokrvných živočíchov alebo pôdy, rastlín či povrchovej vody.

Svit 2. augusta (TASR) - V studničke v dolnej časti mesta Svit v okrese Poprad vykazovala voda mierne prekročenie medznej hodnoty koliformných baktérií. Ide o veľmi obľúbenú, verejne prístupnú studničku v lokalite Pod Babou, z ktorej vodu príležitostne čerpá a pije množstvo ľudí. Mesto na svojej stránke informovalo, že pre koliformné baktérie vo vode určenej na ľudskú spotrebu platí podľa nariadenia vlády SR nulový limit.

"Prekročením limitu v danom ukazovateli teda voda nevyhovela požiadavkám vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o kvalite pitnej vody," upozorňuje mesto. Koliformné baktérie môžu podľa samosprávy pochádzať z tráviaceho traktu teplokrvných živočíchov alebo pôdy, rastlín či povrchovej vody. Baktérie môžu byť zdrojom infekcií, nevoľností, ale aj dlhodobých zdravotných problémov. "Počas roka sa ich prítomnosť vo vode môže meniť v závislosti od rôznych faktorov. Ostatné mikrobiologické, chemické a fyzikálne ukazovatele vody sú v norme," dodáva mesto.

Samospráva ďalej uvádza, že studnička v blízkosti cyklistického chodníka a lesov je zdroj vody, ktorý je využívaný na pitné účely len príležitostne a nie je určený na trvalé užívanie a hromadné zásobovanie pitnou vodou. "Starostlivosť o vodný zdroj nevykonáva žiadny subjekt, teda nie je vytvorené ochranné pásmo vodného zdroja," uzatvára mesto.