Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V T. Lomnici podpísali memorandum o spolupráci múzeí agrorezortu

Zástupcovia rezortných múzeí podpísali v Tatranskej Lomnici v Múzeu TANAP-u memorandum o spolupráci múzeí agrorezortu v utorok 18. mája 2021. Na snímke sprava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský (OĽANO), riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka, vedúca Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u Zuzana Homolová, vedúca Lesníckeho a drevárskeho múzea Veronika Horská Šebíková a riaditeľ Múzea vo Svätom Antone Štefan Engel. Foto: FOTO TASR - Milan Kapusta

Nosnými témami stretnutia bolo zlepšovanie spolupráce a dôraz na zachovanie rozsiahleho kultúrneho dedičstva pôdohospodárstva pre ďalšie generácie.

Tatranská Lomnica 18. mája (TASR) – Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský (OĽANO) navštívil v utorok Múzeum Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici. Na stretnutí sa zúčastnili aj predstavitelia ostatných rezortných múzeí, výsledkom bolo podpísanie memoranda o vzájomnej spolupráci. TASR o tom informoval hovorca MPRV SR Daniel Hrežík s tým, že nosnými témami stretnutia bolo zlepšovanie spolupráce a dôraz na zachovanie rozsiahleho kultúrneho dedičstva pôdohospodárstva pre ďalšie generácie.

Je nevyhnutné posilňovať súčasné postavenie týchto múzeí, keďže zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane, zachovávaní aj sprostredkovaní hmotného i nehmotného dedičstva. Chcem vyzdvihnúť rozsiahly zbierkový fond, archív písomností, cenné dokumenty a ďalšie artefakty, ktorými disponujeme, pretože sú cenným vkladom do vzdelávania, ako aj výskumnej činnosti našej spoločnosti,“ uviedol Mičovský. Zástupcom múzea zároveň slávnostne odovzdal štatút tejto inštitúcie.

Riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka podotkol, že získanie štatútu je významným okamihom pre Múzeum Tatranského národného parku, ktoré už viac ako šesť desaťročí oboznamuje návštevníkov s charakterom tatranskej prírody, jej ochranou a ďalšími aktivitami neodmysliteľne spätými s týmto vzácnym územím. „O opodstatnenosti jeho existencie svedčí aj skutočnosť, že patrí medzi najnavštevovanejšie múzeá na Slovensku,“ dodal.

Na stretnutí v Tatranskej Lomnici boli prítomní aj zástupcovia ostatných rezortných múzeí. Minister im pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí odovzdal pozdravné listy, aby ich povzbudil a motivoval k pokračovaniu v ich celospoločensky významnej činnosti. Ako doplnil hovorca, kľúčovým krokom tohto stretnutia bolo podpísanie Memoranda o spolupráci múzeí agrorezortu, ktoré má prispieť k posilneniu vnímania pozitívnej úlohy múzejníctva, ďalej k získaniu systematickej podpory vzdelávania, vedeckej činnosti a ďalších odborných aktivít týchto múzeí.