Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

V Tabačke sa ľudia budú môcť vyšiť zo svojich frustrácií

Akcia pod hlavičkou poľskej umelkyne Moniky Drożyńskej s názvom Wyhaftuj się/Vyši sa von, umožní ľuďom chytiť ihlu a farebnú niť a vyšiť na plátno všetko, čo im v noci nedá spávať.

Košice 2. apríla (TASR) - Na originálne podujatie pozýva v utorok (3. apríla) Tabačka Kulturfabrik v Košiciach. Akcia pod hlavičkou poľskej umelkyne Moniky Drożyńskej s názvom Wyhaftuj się/Vyši sa von, umožní ľuďom chytiť ihlu a farebnú niť a vyšiť na plátno všetko, čo im v noci nedá spávať.

Ide o opakujúcu sa akciu, pri ktorej vzniká tkanina, ktorú vytvára samotné publikum. Tí môžu vyšiť všetko, čo ich frustruje a rozčuľuje. Dielo bude hotové, keď slová začnú strácať svoju čitateľnosť a vytvoria tak akúsi abstraktnú tapisériu.

"Doteraz sa táto akcia konala v Múzeu súčasného umenia v Krakove, na Ujazdowskom zámku vo Varšave, v Bunkri umenia - Galérii súčasného umenia v Krakove a v Národnom múzeu v Krakove. 'Vyšilo sa' tam približne 200 ľudí," informujú organizátori.

Podujatie podporil Višegrádsky fond a projekt K.A.I.R. - Košice Artist In Residence. K.A.I.R je program v rámci projektu Košice 2013. Cieľom je pozvať medzinárodných umelcov do Košíc a taktiež umožniť domácim umelcom vycestovať do zahraničia.