Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V Tatrách za posledné dni pripadlo takmer pol metra snehu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na horách aktuálne prevládajú nízke teploty, sneží a fúka silný vietor severozápadných smerov.

Liptovský Hrádok 15. apríla (TASR) – V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier je vyhlásená zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Za posledných 72 hodín tam pribudlo 40 centimetrov nového snehu. Horskí záchranári vo štvrtok očakávajú ďalšie snehové zrážky. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Najviac nového snehu pribudne na severnej strane Tatier. "Nízke teploty neumožňujú, aby sa vrstvy snehu medzi sebou dobre previazali. V stredu (14. 4.) fúkal siný vietor, ktorý na záveterných, južných, juhovýchodných a východných svahoch vytváral nebezpečné snehové dosky a vankúše, ktoré je možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení," priblížil Krajčí.

Vo štvrtok sa podľa neho môžu vyskytovať aj spontánne lavíny z nového snehu v skalných stenách a na veľmi strmých svahoch. Ako doplnil, v Nízkych Tatrách a Fatrách je nového snehu výrazne menej, preto tam platí mierne a v nižších polohách iba malé lavínové nebezpečenstvo.

Na horách aktuálne prevládajú nízke teploty, sneží a fúka silný vietor severozápadných smerov. Nový sneh je podľa Krajčího vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozložený. Spresnil, že kým vo Vysokých a Západných Tatrách je zima ešte v plnom prúde, vo Fatrách je sneh už iba v najvyšších polohách a aj nového snehu je tam najmenej.