Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Vysoké Tatry pristupujú k čiastočnému zhasínaniu verejného osvetlenia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Primátor dodal, že ide o dočasné riešenie, keďže mesto v spolupráci s poslancami pripravuje projekt inovácie verejného osvetlenia.

Vysoké Tatry 31. marca (TASR) - V meste Vysoké Tatry pristupujú pre zdražovanie cien elektriny k čiastočnému zhasínaniu verejného osvetlenia. Primátor Ján Mokoš uviedol, že doteraz sa v každej z mestských častí svietilo celú noc a zasvietených bolo v záujme bezpečnosti obyvateľov a návštevníkov viac ako 1600 lámp.

"Museli sme aj my pristúpiť k šetriacim opatreniam ako väčšina samospráv. Preto sme sa rozhodli zhasínať verejné osvetlenie v čase od 22.30 h do 5.00 h, čím samospráva ročne ušetrí asi 50.000 eur," uviedol primátor. Dodal, že ide o dočasné riešenie, keďže mesto v spolupráci s poslancami pripravuje projekt inovácie verejného osvetlenia. Dôjde k výmene za šetrné LED svietidlá, čo má prispieť k značnej úspore finančných prostriedkov. "Verím, že obyvatelia a návštevníci si na tento režim zvyknú a s pochopením príjmu toto neľahké rozhodnutie," dodal Mokoš.

V neďalekej Levoči zatiaľ k redukcii verejného osvetlenia nepristúpili, primátor Miroslav Vilkovský však túto možnosť v budúcnosti nevylúčil. "Rozmýšľali sme nad tým, ale zatiaľ sme to zamietli. Predpokladáme, že príde ešte väčšia kríza, takže možné je všetko. My by sme mali mať zazmluvnenú cenu elektrickej energie na celý tento aj budúci rok," ubezpečil Vilkovský.

V Starej Ľubovni majú pevnú cenu za elektrinu do konca roka, obyvatelia sa tak nateraz nemusia obávať zhasínania verejného osvetlenia, ktoré samosprávu ročne stojí približne 60.000 eur. "Cena plynu je fixná do konca augusta, v tomto prípade už pripravujeme podklady na verejné obstarávanie. Máme signály, že je to veľký problém obstarať samotnú komoditu a aj cena. Pripravujeme sa aj na to, že budeme niektoré lokality vypínať, napríklad okolie cyklotrás alebo menej frekventované lokality, ale k tomu by sme pristúpili až v priebehu budúceho roka, ak nás k tomu situácia dotlačí," skonštatoval primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.

Na základe skúseností z iných miest je však podľa neho predpoklad, že ceny energií stúpnu aj viacnásobne. "Momentálne máme cenu za megawatt na úrovni 59 eur a nie je nič výnimočné, keď sa vyšplhala aj na 200 eur. Len pri samotnom svietení tak môžu náklady stúpnuť aj o 100.000 eur. Na to sa pripravujeme a veríme, že tá suma nebude až taká vysoká, ako sa teraz javí," uzavrel Tomko.