Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Tekovskom múzeu bol inštalovaný reliéf baróna Štefana Dobóa

Tekovské múzeum, foto z archívu. Foto:

Reliéf s vyobrazením Štefana Dobóa je umiestnený na stene vnútorného schodišťa kaštieľa.

Levice 14. septembra (TASR) - Priestory Tekovského múzea v Leviciach krášli nový reliéf zobrazujúci významného protitureckého bojovníka Štefana Dobóa. Ako informovalo múzeum, autorom sochárskeho diela je maďarský umelec Tibor Túri Török. Ten už pre Levice vytvoril aj reliéf Štefana Koháryho I. či bustu levického rodáka Kálmána Kittenbergera.

Nový reliéf vznikol pri príležitosti 450. výročia úmrtia baróna Štefana Dobóa. "Bol známy predovšetkým ako hrdina protitureckých bojov v roku 1552, keď ako hradný kapitán dokázal ubrániť Jáger napriek veľkej presile Turkov. V roku 1558 dostal namiesto stratených majetkov panstvo a hrad Levice a Víglaš. Bol vymenovaný za župana Tekovskej župy," uviedlo múzeum.

Reliéf s vyobrazením Štefana Dobóa je umiestnený na stene vnútorného schodišťa kaštieľa. "Počas tohto roka sme pripravilo v Leviciach viacero zaujímavých podujatí, ktorými si pripomíname 'Hrdinu z Jágra'. Do konca novembra si môžu návštevníci pozrieť napríklad výstavu venovanú životu Štefana Dobóa, ktorý bol bohatý na hrdinské činy. Vystavené sú aj archeologické nálezy z Levíc dokumentujúce obdobie osmanských bojov, staré zbrane i grafické listy," pripomenulo Tekovské múzeum.