Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Terchovej si pripomenuli chodenie masiek

Na snímke fašiangový sprievod masiek 26. februára 2022 v Terchovej. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Hlavnou postavou fašiangového sprievodu je turvoň - býk alebo maska kravy.

Terchová 26. februára (TASR) – Chodenie masiek po Terchovej na konci fašiangov pripomenuli v sobotu členovia Folklórneho súboru (FS) Chotár a Repáňovskej muziky. Od miestneho kostola prešiel ich sprievod pod sochu Juraja Jánošíka.

"Mladí sa tešia, že odprevadia turvoňa, fašianek ukončí ich veselie a bude Popolcová streda. Zastrelia turvoňa, veselia sa, potom plačú a pritom si spievajú a tancujú," priblížila vedúca FS Chotár Veronika Hajasová.

Hlavnou postavou fašiangového sprievodu je podľa riaditeľa Miestneho kultúrneho strediska v Terchovej Rudolfa Patrnčiaka turvoň - býk alebo maska kravy. "To je najdôležitejší člen tejto zamaskovanej skupiny. Hovorilo sa, že kde sa turvoň vyváľa, či po hnoji alebo po dvore a vytočí gazdinku, bude úroda a prosperita," vysvetlil.

Sprievod tvoria aj ďalšie masky. „Strelec, škopiak, mladý zať a mladá nevesta. No a nesmie chýbať muzika. Toto je základ, ktorý tu oddávna chodil a chodieva dodnes. K tomuto základu sa pridávajú do sprievodu aj iné masky. Je to vec fantázie skupiny, ktorá sa rozhodne fašiangy usporadúvať," dodal Patrnčiak.