Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Thermalparku Šírava evidujú záujem o pobyty, otvoria ho v piatok

Na archívnej snímke návštevníci Thermalparku Šírava 9. júna 2020. Foto: TASR - Roman Hanc

Oddialenie otvorenia thermalparku o dva dni súvisí s ukončovacími prácami po zväčšení kapacity zariadenia.

Kaluža 19. januára (TASR) – Uvoľnenie protipandemických opatrení, ktoré od stredy umožňujú otvoriť aj akvaparky, privítali i v jedinom thermalparku v regióne Zemplína. Zariadenie zároveň v týchto dňoch eviduje zvýšený záujem o svoje služby aj u verejnosti. Pre ukončovanie rekonštrukčných prác uvíta Thermalpark Šírava prvých návštevníkov v piatok 21. januára, potvrdil pre TASR prevádzkovateľ rezortu Juraj Naščák.

"Situácia pri vlaňajšom len štvormesačnom fungovaní je veľmi ťažká, preto sa veľmi tešíme, že môžeme otvoriť. Veríme, že i návštevnosť bude zodpovedať telefonátom, ktoré v týchto dňoch máme," povedal. Väčšina volajúcich je podľa jeho slov uzrozumená aj o režime OP+, Naščák zároveň nepredpokladá, že takto podmienený vstup odradí od návštevy rezortu veľa klientov. Verí tiež, že otvorenie jedinej prevádzky svojho druhu na Zemplíne priláka späť aj dlhoročných klientov, ktorí v čase jej nútenej uzávery začali navštevovať podobné zariadenia v zahraničí.

Ako v tejto súvislosti podotkol, zahraničnú konkurenciu pocítili v rezorte aj v závere uplynulého roka, keď mnoho stálych klientov zrušilo svoje hotelové rezervácie. V porovnaní s predpandemickými rokmi, keď mali silvestrovské pobyty na 100 percent zarezervované už v septembri, zaznamenali tentoraz obsadenosť hotela na úrovni 30 percent. Aj napriek tomu rozhodnutie otvoriť ho Naščák neľutuje. "Išlo nám jednak o to, aby na nás ľudia nezabudli, a po druhé, aby stáli klienti, ktorí k nám v tomto období zvyknú prichádzať na pobyt, neodišli do Poľska alebo Maďarska," uviedol.
Na archívnej snímke návštevníci Thermalparku Šírava 9. júna 2020.
Foto: TASR - Roman Hanc

Oddialenie otvorenia thermalparku o dva dni súvisí s ukončovacími prácami po zväčšení kapacity zariadenia, ktoré podľa Naščáka nedopadlo podľa predstáv ani po časovej, ani finančnej stránke. "Základnú podmienku, ktorú sme si dali, že chceme rozšírenie financovať z vlastných zdrojov, sme nenaplnili, keďže nám chýbali príjmy z návštevnosti. V určitých obdobiach sa tiež nedalo robiť, pretože dodávatelia mali problémy, a ani my sme neponáhľali, keďže minulý rok sme boli otvorení len štyri mesiace," vysvetlil s tým, že s financiami si pomohli úverom od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, oficiálne sprístupnenie nových spa a wellness priestorov avizuje Naščák na najbližšie týždne.

Ako doplnil, aj napriek nútenej uzávere rezortu a s ňou súvisiacim výpadkom príjmov sa Thermalparku Šírava podarilo udržať si svojich zamestnancov. "Využili sme maximálne podporu, ktorú poskytoval štát. Aj keď na začiatku to bolo veľmi slabé a chaotické. Až začiatkom roka 2021 sme dostali plnú náhradu za mzdy zamestnancov, to už bolo podstatne lepšie," uviedol. Aspoň čiastočne vykompenzovať straty na režijných nákladoch pomohla zariadeniu dostupná štátna pomoc a tiež možnosť vykurovania priestorov geotermálnou vodou.