Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V topoľčianskej nemocnici môžu pacienti volať cez videohovor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pacienti ostali odlúčení a so svojimi rodinami sa mnohí nevideli už týždne. To sme sa rozhodli zmeniť, vysvetlil generálny riaditeľ Vladimír Dvorový.

Topoľčany 2. mája (TASR) – Pacienti v topoľčianskej nemocnici sa môžu so svojimi príbuznými spojiť prostredníctvom videohovorov. Pre pandémiu spôsobenú novým koronavírusom sú návštevy zakázané, mnohí chorí sa preto s rodinami nevideli už niekoľko týždňov.

Nemocnica im teraz v spolupráci s telekomunikačným operátorom umožňuje spojiť sa s najbližšími pomocou videohovorov. „Hospitalizácia je náročná azda pre každého, pre starších ľudí, ktorí majú často okrem svojej diagnózy aj viaceré pridružené ochorenia a kontakt so svojimi blízkymi obzvlášť potrebujú. Pre pandémiu sme však v marci museli sprísniť hygienicko-epidemiologický režim a zakázať návštevy. Pacienti tak ostali odlúčení a so svojimi rodinami sa mnohí nevideli už týždne. To sme sa rozhodli zmeniť,“ vysvetlil generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare Vladimír Dvorový.

Svet zdravia preto začal v nemocniciach poskytovať pacientom možnosť komunikovať s rodinou pomocou tabletov, ktoré zapožičal telekomunikačný operátor. Tablet môžu pacienti využiť kedykoľvek, keď sa dohodnú s rodinou na videohovore. „Starším pacientom pri hovore asistuje sestra alebo iný zdravotník. Dohodne s rodinou deň a čas telefonátu a keď treba, tlmočí aj emócie pacienta. Na druhej strane sa často stretne viac generácií rodiny, aby starého otca či mamu po týždňoch znova videli, mohli pozdraviť a podporiť,“ dodal Dvorový.

Okrem Topoľčian môžu videohovory uskutočňovať aj pacienti v nemocniciach v Rožňave, Trebišove, Michalovciach, Svidníku, Dunajskej Strede a Spišskej Novej Vsi.