Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

V Trebišove malo v 1. kole pozitívne testy 0,39 percenta ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V týchto číslach sú však zahrnutí iba občania, ktorí v dňoch 31. októbra a 1. novembra boli fyzicky otestovaní na zriadených odberových miestach na území mesta.

Trebišov 5. novembra (TASR) – V meste Trebišov otestovali v prvom kole celoplošného testovania na nový koronavírus v rámci operácie Spoločná zodpovednosť 14.691 ľudí. Pozitívny test malo 58 z nich, čo predstavuje 0,39 percenta. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Martina Mištaničová s tým, že údaje získala radnica vo štvrtok od Ozbrojených síl (OS) SR.

"V týchto číslach sú však zahrnutí iba občania, ktorí v dňoch 31. októbra a 1. novembra boli fyzicky otestovaní na zriadených odberových miestach na území mesta," uviedla hovorkyňa. V počtoch tak nie sú zahrnuté domovy sociálnych služieb, krízové centrá a organizácie, ktoré si testovanie zabezpečovali vo vlastnej réžii.

"Samospráva mesta Trebišov použila na víkendové testovanie spolu bezmála 20.000 eur z vlastných zdrojov. V uvedenej sume sú zahrnuté odmeny pre administratívnych pracovníkov a prostriedky na organizačno-materiálne zabezpečenie akcie Spoločná zodpovednosť na obidva dni," konštatovala Mištaničová s tým, že mesto bude žiadať refundáciu týchto nákladov od štátu.

Mesto zriadilo na plošné testovanie 12 odberových miest. Jedno bolo aj v objekte základnej školy (ZŠ) na Ulici Ivana Krasku, kde testovali obyvateľov marginalizovanej rómskej komunity. Podľa primátora Trebišova Mareka Čižmára testovanie prebehlo všade plynule a bez rušivých momentov, hodnotil ho pozitívne z pohľadu účasti aj celkového výsledku.

Celkovo v okrese Trebišov podľa štatistík dosiahla miera pozitívnych výsledkov v prvom kole testovania 0,58 percenta, druhé kolo počas nadchádzajúceho víkendu sa tak v ňom konať nebude.

"Som rád, že všetky opatrenia, ktoré v rámci prevencie a predchádzaniu ochorenia COVID-19 aplikovala do praxe samospráva mesta, spolu so zodpovedným prístupom občanov nás vyňali zo skupiny okresov, ktoré si zopakujú tento proces ešte raz," uviedol Čižmár.