Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj má nedostatok mladých potravinárov aj sklárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kraj vyhovie požiadavke Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania a podnikne kroky, ktoré pomôžu k zvýšeniu záujmu žiakov o odborné vzdelávanie, uviedol predsedu TSK Jaroslav Baška.

Trenčín 22. novembra (TASR) – V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) chýbajú mladí potravinári, poľnohospodári a sklári. Vyplýva to z novembrového rokovania Krajskej rady pre odborné vzdelávanie a prípravy pri TSK. Informovala o tom Sláva Gajdošíková z komunikačného oddelenia Úradu TSK.

„Na online zasadnutí riešili členovia rady okrem iného najmä nedostatok mladých odborných pracovníkov v kraji. Rada jednomyseľne schválila zaradenie štvorročného maturitného odboru kontrolór potravín medzi odbory, ktoré sa začnú učiť na SOŠ Nováky od 1. septembra 2023, čím vychádza v ústrety regionálnym potravinárskym výrobcom a budúcim partnerom v duálnom vzdelávaní,“ uviedla Gajdošíková.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku kraj vyhovie požiadavke Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania a podnikne kroky, ktoré pomôžu k zvýšeniu záujmu žiakov o odborné vzdelávanie. Rada zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania upozornila tiež na dopyt po odborných pracovníkoch najmä v poľnohospodárskom, potravinárskom či sklárskom priemysle.

„Trenčiansky kraj sa vždy snaží flexibilne reagovať na potreby trhu práce, úlohou odboru školstva TSK je preto vypracovať návrh, akým spôsobom budeme motivovať žiakov na zápis na tie odbory vzdelávania, o ktoré je zo strany žiakov a ich rodičov menší záujem, no veľký zo strany zamestnávateľov,“ zdôraznil Baška.