Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Trenčíne bude od marca drahšie parkovanie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Parkovné vo výške dvoch eur za hodinu zostáva nezmenené iba v pásme A (centrum mesta).

Trenčín 21. februára (TASR) – V Trenčíne od 18. marca stúpnu ceny za parkovanie motorových vozidiel. Rapídne sa zvýšia najmä ceny celoročných a štvrťročných rezidentských parkovacích kariet. Vyplýva to z nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré v utorok schválilo trenčianske mestské zastupiteľstvo.

Podľa vedúceho útvaru mobility trenčianskej radnice Róberta Hartmanna sa zmena cenníka parkovného týka jednorazových platieb, parkovacích kariet a poskytovaných zliav. Parkovaciu zónu tvoria v Trenčíne vymedzené úseky miestnych komunikácií. Zóna je rozdelená na osem pásiem.

Parkovné vo výške dvoch eur za hodinu zostáva nezmenené iba v pásme A (centrum mesta). V ostatných pásmach sa hodinová taxa zvýši z jedného na 1,50 eura (pásmo B), z 0,60 eura na jedno euro (pásma C, F, G) a z 0,30 eura na 0,50 eura (pásma D, H, J). Adekvátne stúpne aj maximálna denná sadzba parkovného v jednotlivých pásmach.

Cena najčastejšej ročnej parkovacej karty pre rezidentov s jedným vozidlom stúpne z 20 na 50 eur ročne. V prípade druhého vozidla zo 70 na 140 eur ročne a v prípade tretieho vozidla z 200 na 380 eur za rok.

Všeobecne záväzné nariadenie mení aj zľavy za parkovanie vozidiel s hybridným a elektrickým pohonom. Doteraz bola zľava na parkovanie hybridov a elektromobilov 50 percent z ceny parkovného, od 18. marca to bude iba 10 percent.

Nové VZN ruší oslobodenia od úhrady parkovného pre vozidlá pohotovostných alebo havarijných služieb pri služobnom výkone. "Zmenu navrhujeme z dôvodu, že dochádza k zneužívaniu tohto ustanovenia, keď ako vozidlo havarijnej služby označujú spoločnosti napríklad aj vozidlo riaditeľa spoločnosti alebo vozidlo zabezpečujúce servis výťahov, kotlov a podobne," doplnil Hartmann.