Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

V Trenčíne prijali pre žltačku viacero protiepidemických opatrení

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V ohnisku nákazy a v školách RÚVZ rozhodnutím uložil aj opatrenia na zabezpečenie dezinfekcie všetkých priestorov, dezinfekčných prípravkov na dezinfekciu rúk a informovanosti žiakov a zamestnancov.

Nové Mesto nad Váhom 24. mája (TASR) - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trenčíne prijal viacero protiepidemických opatrení v súvislosti s výskytom žltačky typu A v okrese Nové Mesto nad Váhom. Na hepatitídu ochorelo desať osôb. Odborníci predpokladajú, že vzhľadom na inkubačný čas počet chorých ešte narastie. TASR o tom v piatok informoval odbor komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Epidemický výskyt žltačky typu A eviduje RÚVZ v Trenčíne v zariadení sociálnych služieb v okrese Nové Mesto nad Váhom. Ochoreli deti, zamestnanci, rodinní príslušníci. Z nich bolo hospitalizovaných sedem s rôznym charakterom závažnosti ochorenia," priblížil ÚVZ.

Odborníci z RÚVZ v Trenčíne v sociálnom zariadení podľa neho nariadili protiepidemické opatrenia, naďalej pokračujú v epidemiologickom vyšetrovaní a aktívne vyhľadávajú ďalšie prípady. Keďže ochorenie potvrdili aj u detí, mimoriadny režim platí aj v školách a škôlkach, ktoré navštevujú.

"V materských školách a v spojených základných školách sme osobám, ktoré boli v bezprostrednom kontakte s chorými na žltačku typu A, nariadili lekársky dohľad vrátane laboratórneho vyšetrenia vzoriek krvi. Rovnako priebežné klinické vyšetrenia. Tie sa vykonávajú v sedem- až desaťdňových intervaloch počas 50 dní od posledného kontaktu s osobou, ktorá ochorela na vírusovú hepatitídu typu A (VHA)," uviedla regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Tieto osoby, ako aj ďalšie, ktoré navštevujú uvedené zariadenia alebo sú ich zamestnancami, sú podľa nej aktuálne v rámci prevencie očkované proti VHA.

V ohnisku nákazy a v školách RÚVZ rozhodnutím uložil aj opatrenia na zabezpečenie dezinfekcie všetkých priestorov, dezinfekčných prípravkov na dezinfekciu rúk a informovanosti žiakov a zamestnancov. Zároveň vydal zákaz organizovania hromadných podujatí, a to po dobu 50 dní od posledného kontaktu s laboratórne potvrdeným prípadom. Protiepidemické opatrenia môžu vzhľadom na vývoj situácie ešte pribúdať.

"Žltačka typu A môže mať inkubačný čas až 50 dní. Čo znamená, že sa príznaky ochorenia môžu prejaviť približne do dvoch mesiacov od nakazenia sa a osoba môže infekciu bez príznakov šíriť medzi ostatných ľudí," vysvetlila hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová. V riešení epidémií žltačky je podľa nej mimoriadne dôležitá spolupráca s epidemiológmi a lekármi, disciplína a trpezlivosť v dodržiavaní nevyhnutných hygienických návykov a rešpektovanie času trvania nariadených opatrení.

Epidemický výskyt VHA zaznamenávajú vo svojej územnej pôsobnosti viaceré RÚVZ. Informácie nájde verejnosť na stránkach RÚVZ. "V niektorých ohniskách nákazy prípady pribúdajú, v ďalších je situácia stabilná alebo sa zlepšuje, niektoré sú už neaktívne. Pribúdajú však aj celkom nové ohniská nákazy, v ktorých RÚVZ intenzívne vyhľadávajú ďalšie prípady a nariaďujú protiepidemické opatrenia," dodal ÚVZ.