Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Trenčíne sa začalo asistované sčítanie obyvateľstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Asistované sčítanie je určené obyvateľom, ktorí sa nemohli sčítať sami ani s pomocou blízkej osoby počas elektronického samosčítania.

Trenčín 4. mája (TASR) – V Trenčíne sa v pondelok (3. 5.) začalo asistované sčítanie obyvateľstva. Potrvá do 13. júna, v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie môže byť prerušené. Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, Trenčanom budú k dispozícii tri kontaktné miesta – v klientskom centre mestského úradu a v kultúrnych centrách na sídlisku Sihoť a na Kyjevskej ulici.

„Asistované sčítanie bude realizované dvoma spôsobmi. Prvý spôsob – obyvateľ príde do kontaktného miesta, kde sa sčíta sám alebo s pomocou stacionárneho asistenta. Druhý spôsob – obyvateľ požiada o službu mobilného asistenta telefonicky, na základe toho ho mobilný asistent navštívi doma a pomôže mu sčítať sa,“ uviedla hovorkyňa s tým, že počas sčítania je potrebné dodržiavať aktuálne platné opatrenia na zamedzenie šíreniu ochorenia COVID–19.

Asistované sčítanie je určené obyvateľom, ktorí sa nemohli sčítať sami ani s pomocou blízkej osoby počas elektronického samosčítania. Ide najmä o digitálne vylúčených obyvateľov, starších obyvateľov, obyvateľov v sociálnych zariadeniach a obyvateľov marginalizovaných komunít.