Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Trnave chystajú obnovu Námestia SNP

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Dôvodom pre rekonštrukciu bol dlhodobo kritický stav lokality, ktorá sa zmenila z pôvodne výstavnej časti vo vyústení Hlavnej ulice na miesto pobytu často asociálnych jedincov.

Trnava 16. augusta (TASR) – Mesto Trnava ukončilo proces verejného obstarávania na dodávateľa stavebných prác a je pred podpisom zmluvy na obnovu Námestia SNP. Po jej ukončení sa priestoru v centre vráti pôvodná podoba z 20. rokov 20. storočia. Informoval o tom primátor Peter Bročka na sociálnej sieti. Hodnota diela je viac ako 2,7 milióna eur.

Dôvodom pre rekonštrukciu bol dlhodobo kritický stav lokality, ktorá sa zmenila z pôvodne výstavnej časti vo vyústení Hlavnej ulice na miesto pobytu často asociálnych jedincov. Vznikla potreba obnovy spevnených povrchov, zelene, inžinierskych sietí a celkovej dispozície námestia. Ako uviedla radnica pred časom na svojom webe, príprava trvala pre náročné administratívne procesy päť rokov.

Obnova počíta s prinavrátením sôch Panny Marie a sv. Jozefa na miesto pôvodného barokového mosta. Pomník Víťazstvo, ktorý počas socializmu nahradil tam vôbec prvú osadenú sochu M. R. Štefánika na Slovensku, zostane síce na mieste, ale na nižšom podstavci a pootočený o 90 stupňov. Počíta sa tiež s uzavretím prejazdu z Rázusovej ulice na Ulicu Andreja Žarnova popri evanjelickom kostole, čím vznikne pešia zóna. Na obnovené námestie plynulo nadviaže práve obnovovaný Ružový park v susedstve za ďalších 2,76 milióna eur s DPH. Z druhej strany sa nachádza mestský park.

O plánovanom termíne začiatku a dokončenia rekonštrukcie námestia Peter Purdeš z odboru územného rozvoja a koncepcií mestského úradu uviedol, že po úspešnom vysúťažení dodávateľa stavby sa môže obnova námestia začať na budúci rok. "Pri optimistickom variante odhadujeme dobu realizácie na jeden a pol roka. Z toho vyplýva, že najskorší možný termín ukončenia stavby je do konca roka 2023," uviedla v máji tohto roka radnica na webe.